„Klubrádió
Éljen a jogával!

A közpénzt kellene elvonni a Fidesz médiájától

29/06/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbánnak elképesztő szerencséje volt, hogy 2010-ben rátelepedhetett a médiára. A gond azonban nem akkor kezdődött. ’89 óta nem tudunk fejben demokratikussá válni.

2021. június 25. Éljen a jogával! (2021. június 25., péntek 14:30)
23:41
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Szente László

A hatalom felfalta a sajtót, a médiát, különösen Magyarországon. Romániában, Csehországban, Szlovákiában is történt hasonló, de ilyen mértékben mint nálunk, az említett országokban nem rombolták le a sajtószabadságot. A Mérték Médiaelemző Műhely rendszeresen vizsgálja a helyzetet, legutóbbi eredményükre még a kutatást finanszírozó amerikai fél is felfigyelt, illetve talán nem is az eredményre, hanem a módszerre, a gondolkodásmódra.  A sajtószabadsággal foglalkozó kutatások ugyanis megállnak a jogi szempontoknál, csakhogy a sajtószabadság nem csupán valamiféle jogelméleti, hanem kőkemény gazdasági kérdés is – állítja Polyák Gábor médiajogász, a Mérték vezetője. Magyarország ebből a szempontból nagyon érdekes laboratórium. Nincs hivatalos cenzúra, nem börtönöznek be újságírókat egy-egy cikkért, nem jön a fekete autó a szerkesztőségbe, mégsem szabad a média.

Gazdasági és politikai válság egyszerre

Orbán Viktornak 2010-ben elképesztő szerencséje volt, hiszen éppen csak kezdtünk kikapaszkodni abból a gazdasági válságból, amely megrengette az előző kormányt. A médiapiacról nem kellett elüldöznie a külföldi befektetőket, mentek azok maguktól, sőt menekültek a válságból. Az újdonsült miniszterelnök egyszerűen lerohanhatta a piacot, persze trükkökkel, strómanokon keresztül. Közvetlen kormányfinanszírozás csak az állami médiában maradt – de ott bőséggel-, a piacot pedig a kormányközeli magántulajdonosok vették át és szüntették meg piacnak lenni. A rendszerváltáskor egyszerűbb volt a helyzet – emlékeztet Polyák Gábor -, hiszen a korábban államosított sajtót, médiát kellett valahogy privatizálni. (Az más kérdés, hogy ez nem sikerült igazán jól, de ugyanez elmondható az iparról is például.) Ilyesmit most nem lehet tenni, hiszen ha Mészáros Lőrinc nem akarja eladni a lapkiadóit, cégeit, akkor nem adja, és kész. Vagy ott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amely majdnem félezer sajtóterméket, médiumot fog össze, azzal is nehéz lesz mit kezdeni. Az állami pénz pedig ömlik a kormánybarát szerkesztőségekhez, kiadókhoz, reklámpiac gyakorlatilag nem létezik.

A szabad sajtóért demonstráltak civilek Budapesten
 
Tüntetés a sajtószabadságért 2014 
 MTI Fotó: Beliczay László
 

Az Európai Unió tehetetlen, vagy lusta, vagy érdektelen

A Mérték Médiaelemző Műhely már 2016-ban, majd 2019-ben is az EU-hoz fordult a médiaszabadság, illetve az igazságtalanul elosztott állami hirdetések ügyében, de azóta sem történt semmi. Igyekeznek elkerülni a nyűgös konfliktusokat – jegyzi meg Polyák Gábor. Nagyobb baj, hogy évek óta nem értik a szakterülettel foglalkozó jogászok az MTVA működését. Mondjuk nem egyszerű az a szervezethalmaz, amit a Fidesz létrehozott, de annyira azért nem bonyolult, hogy egy szakember ne láthatná át. Létezik viszont az Európai Unióban egy régóta működő, átlátható szabályozás, ez pedig a versenyjog. Ezért koncentrál a Mérték erre az alapvető jogra. Ha az EU időben foglalkozik a beadvánnyal, már a 2018-as magyarországi választás is másképp alakult volna. Ha egyszer majd lefújják a port az aktákról, akkor az állami reklámok elosztását át kell alakítani. Akkor nem lehet az egyébként értéktelen állami szócsöveket így kistafírozni. Amennyiben a jogtalanul megkapott állami pénzt még vissza is kell fizetni, a KESMA alól is ki lehet húzni a szőnyeget. A közpénzcsapok elzárása mindenképpen tisztítja a helyzetet, segít a valódi piac felélesztésében.

Polyák Gábor elmondta azt is, hogy azért a bajok nem 2010-ben, Orbán színre lépésével kezdődtek, bár ott váltak nagyon veszélyesekké. Még Nyugaton is vannak politikusok, akik a médiától azt várják, hogy róluk csak pozitív dolgokat közöljenek, az ellenfeleikről pedig csak negatív híreket. Abban sem lehetünk biztosak, hogy a mostani magyar ellenzékben nincsenek olyanok, akik a médiában egyfajta kiszolgáló eszközt látnak. A baj ott van, hogy a rendszerváltáskor az volt a fontos, hogy a demokrácia intézményrendszere épüljön ki. Ez akár érthető is lehet. Fejben viszont valahogy elfelejtettünk demokratizálódni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Éljen a jogával
2021.06.25. 14:30 
Műsorvezető: Szente László