„Klubrádió

Végleg törölnie kell a Magyar Nemzetnek a Szabó Tímeát gyalázó cikkét

3/06/2021 21:48

| Szerző: Klubrádió

Szabó Tímea jogerősen is megnyerte a pert az álnéven író Szikszai Péter, a Mediaworks hírigazgatója és a Magyar Nemzet ellen, és azt írja, a bíróság kimondta: „a kormány propagandalapja megsértette az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogomat, amikor egy cikkükben organizmusnak és biológiai fegyvernek neveztek”. A kormánypárti lapnak végleg el kell távolítani a cikket, mert az indokolás szerint „alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő”.

Szabó Tímea posztjában azt írta: tavaly áprilisban megjelent egy cikk a Zummer Fülöp álnevet használó propagandagyáros aláírásával „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címmel. Úgy fogalmazott: az írás még a megszokott fideszes tempóhoz képest is túlment minden korábbi gyűlölködésen: a legsötétebb náci időket idéző anyag volt ez, amelyben a gyáva, álnéven fröcsögő propagandamunkás igyekezett a cikkben minden emberi mivoltától megfosztani, és olyan állatokhoz hasonlítani (kullancs, baktérium), amelyeket az 1940-es években Hitler és társai használtak előszeretettel a kiirtandó faj leírására.

Első fokon októberben a Fővárosi Törvényszéken megnyerte a pert, és most a Fővárosi Ítélőtábla is a Párbeszéd politikusának adott igazat. Az Ítélőtábla kimondta: A Magyar Nemzet és Szikszai Péter (alias Zummer Fülöp) „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt. Efféle verbális támadás egy sajtóorgánumban nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletével.”

A képviselő szerint Orbán Viktor ezt az írást úgy jutalmazta, hogy tavaly év végén kinevezte Szikszait a Mediaworks Hírcentrum igazgatójának. Szikszai Péter korábban a Hír TV és az Echo TV vezérigazgatója is volt. Hogy ő a szerző, az egy tavalyi rendőrségi végzésből derült ki.

Szabó Tímea jelezte: nem tudnak olyan esetről, amikor a bíróság egy írás végleges eltörlését szabta volna ki. Az Ítélőtábla az indoklásban a következőket írta: A cikknek „alig van olyan mondata, amely nem lenne jogsértő. Nincs, vagy alig van tehát olyan sajttótörténeti érték, amely a végleges törléssel elveszne. A törlés esetén sem sérti ezért a személyiségi jogok megóvásához fűződő érdek a sajtószabadságot.” A lap még nem hajtotta végre az ítéletet, és ha ez így marad jövő hétig, az ellenzéki képviselő végrehajtási eljárást indít.

Az eltávolításon túl a lapnak 1,3 millió forintos kártérítést kell fizetnie, illetve a Magyar Nemzet online oldalán közzé kell tennie: „Lapunk megsértette Szabó Tímea emberi méltóságát és jó hírnevét” oly módon, hogy a cikk a honlapon legalább a megjelenés napján 4 órán keresztül a főoldalon görgetés nélkül olvasható legyen. Ezenkívül a bíróság kötelezte a lapot, hogy cikk miatt 5 napon belül a portálon 24 órán keresztül önálló hírként az eredeti cikk megjelenési helyét linkkel elérhetővé téve a főoldalon „A bíróság emberi méltóságot sértőnek mondta ki 2020. április 21. napján Szabó Tímeát becsmérlő írásunkat” szövegezéssel, majd az eredeti cikk elérhetőségi helyén címként a főoldalon megjelenített megállapítást, és alatta 30 napig az eredeti cikk megjelenésével azonos méretű szöveggel adja ki közleményként a bíróság ítéletének jogsértést megállapító rendelkezését.

Szabó Tímea közölte: az ügynek még nincs vége, jövő héten lesz a Szikszai ellen indított büntetőügyének tárgyalása.