„Klubrádió
Ezitta Fórum

TGM: A kollégák cinkosok a Klubrádió vállalhatatlan tönkretételében

4/05/2021 14:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Az ATV-ben nem szabad fellépni, ami kétségkívül veszteség – mondta a Klubrádió mellett nyílt levelet megfogalmazó Tamás Gáspár Miklós filozófus. Szerinte a bojkottal a tiltakozók bizonyos értelemben maguknak ártanak, de ez a gyengék egyetlen lehetősége.

2021. május 03. Ezitta Fórum / részlet, Tamás Gáspár Miklós (21.05.03.)
06:05
00:00

Az ENSZ közgyűlése május 3-át a sajtószabadság világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára, és hogy a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására emlékeztesse a kormányzatokat, amit az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. Erről és a Klubrádió mellett megírt nyílt leveléről kérdeztük Tamás Gáspár Miklós filozófust. 

Indokolt-e, hogy mi magyarok is ünnepeljük a sajtószabadság világnapját?

TGM szerint nem nagyon, mert a sajtószabadság maradéka szinte teljes egészében visszaszorult az internetre. Azok a fiatal, viszonylag jól kereső, nagyvárosi emberek jutnak minőségi információkhoz és elemzésekhez, akik az internet előtt is jól tájékozottak voltak. Egy privilégium szilárdul meg ezzel, ami kifejezetten antidemokratikus, egyenlőség-ellenes – vélekedett.

Ráadásul a többséghez nagyon sok minden nem jut el. Magyarország az ingázók országa, rengeteg ember hallgat rádiót az autójában, a legtöbben megszokásból zenei és sporttémájú „gagyi” adókat, amelyekben a kormányzati hírblokkok képviselik az információt és az intellektust, és ez tűrhetetlen – hangsúlyozta. A sajtószabadsággal az egész világon baj van. Európában a minőség csökkenése és az is fenyegeti, hogy lapok, rádióállomások anyagi okokból bezárnak, itt pedig a kormányzati erőszak és önkény.

 
Tamás Gáspár Miklós (kép: Klubrádió)
 

Közzétette nyílt levelét a Klubrádió mellett, az ATV ellen

Tamás Gáspár Miklós levelében mindenkit felszólít – a hozzá egyáltalán nem hasonlóan gondolkodókat elsősorban –, hogy bojkottálják az ATV-t. Szerinte az a valószínűbb, hogy nem lesz foganatja, mert a bojkottfelhívásoknak nem szokott Magyarországon. Már most is találkozott hamis érvekkel. Szerinte ami a Klubrádióval történt, azért súlyosabb, mert a médiában tevékenykedő kollégák elvállalják a cinkosságot a kormánnyal azért, hogy jobb helyzetbe kerüljön a vállalatuk, hogy „jogellenesen és morálisan is vállalhatatlanul tönkretegyék a Klubrádiót” és a helyébe üljenek.

A Klubrádió mostani frekvenciáját elfoglalja a Hit Gyülekezetéhez, az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM, a korábbi, 95,3-as frekvenciát pedig a szélsőjobboldali Karc FM, mondta. Ezekkel a csatornákkal milliókat lehet elérni, és azt se felejtsük el, hogy a Klubrádiót korábban megfosztották vidéki frekvenciáitól, mondta.

Az ATV-ben megjelenő értelmiségiek, közszereplők cinkosságot vállalnak azért, hogy ezen az áron is elmondhassák a véleményüket. Ezt nem nézi le, fontosnak mondta, csak szerinte súlyozni kellene a dolgokat.

Szerinte az ilyen „gyalázatos kormányzati intervenció kihasználásával előnyre szert” tett ATV-ben nem szabad fellépni, azzal együtt is, hogy értelmes emberek nem jelennek meg televízióadásban, ami kétségkívül veszteség. A bojkott olyan tiltakozási forma, amelyben a tiltakozók bizonyos értelemben maguknak ártanak, magukat csonkítják – vélekedett. De ez a gyengék egyetlen lehetősége, hogy saját előnyeikről lemondjanak. Ez sajnálatos, de ilyenek az erőviszonyok – fogalmazott a filozófus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI Szigetváry Zsolt

Ezitta Fórum
2021. május 03., hétfő 12:15
Műsorvezető: Neuman Gábor