„Klubrádió
Megbeszéljük...

Polyák Gábor: A politika játékszert csinált a jogból

13/11/2020 18:41

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A Médiatanács azért van „tartva”, hogy joginak látszó politikai döntéseket hozzon. Ha csak egy bátor újságíró lenne a hatalmat kiszolgáló gépezetben, más lenne a helyzet.

2020. november 13. Megbeszéljük - részlet 20.11.13. Polyák Gábor
15:06
00:00

Gyakorlatilag csapdát állított a médiahatóság a Klubrádiónak – mondja Polyák Gábor médiajogász. Idézzük fel, hogyan. A frekvencia használatára vonatkozó engedélyt azért nem hosszabbítja meg, mert a rádió állítólag többször is késve szolgáltatott adatokat a hatóságnak. (Rádiónk szerint ez vitatható állítás, az adatszolgáltatás megtörtént.) Hasonló megállapítást tett a hatóság más rádiók esetében is, amelyeknél viszont meghosszabbította az engedélyt. A Médiatanács tehát a saját korábbi gyakorlatával ellentétesen döntött a Klubrádió esetében. Közben a frekvenciára itt az új pályázat, amire azt lehet mondani, hogy a jogvitára való tekintettel felfüggesztik. Magyarul: a Klubrádió így is úgy is frekvencia nélkül marad egy ideig. A bíróság kimondhatná, hogy a hatóság a saját gyakorlatával ellentétesen döntött, és Polyák Gábor biztos benne: hosszú távon bizonyítható, hogy a Klubrádiónak van igaza. Ám kérdés, hogy addig mi történik.

A Médiatanács egyébként a bonyolultabb utat választotta. Mondhatta volna azt, mint évekkel ezelőtt a Class FM esetében, hogy ha már nem vagy baráti rádió, szűnj meg. Miért? Csak. A Médiatanácsot arra tartja a hatalom, hogy joginak látszó politikai döntéseket hozzon – mondja a médiajogász.

A Megbeszéljük című műsorban szóba került az egyik legsúlyosabb botrány is, ami az állami médiáról kiderült. Bende Balázs vezető szerkesztő még az EP-választások előtt azt közölte kollégáival, mi több, utasításba adta, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, az azonnal adja be a felmondását. A felvétel most került nyilvánosságra.

Polyák Gábor úgy véli, a Médiatanácsnak ebben az ügyben 200 millió forintos bírságot is lehetősége lett volna kiszabni, hisz az érvényes –egyébként a Fidesz által kreált- médiatörvény pártatlanságot, kiegyensúlyozottságot ír elő. Viszont tudni kell, hogy egy ilyen jogsértés feltárásához, bíróság elé viteléhez egy -legalább egy- olyan újságíróra volna szükség, aki érintett az ügyben fellép, és az egzisztenciális félelmet leküzdve végig is viszi azt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/MTVA/Zih Zsolt.

Megbeszéljük
2020. 11.13. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás