„Klubrádió
A lényeg

Az Origo alkoholistaként mutatja be Zelenszkijt

13/04/2023 09:10

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán elnököt úgy mutatja be az Origo, míg Putyint bölcs vezetőként. A Political Capital elemzése is azt bizonyítja, hogy a portál kritikátlanul veszi át az orosz propagandát.

Szergej Rijabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a nemrég kiszivárgott amerikai titkosszolgálati jelentések hamis információkat tartalmaznak, amelyek célja, hogy félrevezessék Oroszországot – írja a kormányközeli Origo. Ez önmagában nem lenne érdekes információ, de – ahogy a Telex fogalmaz – mintha a lap újságírói valójában egy egészen más, alternatív orosz–ukrán háborút követnének.

Különösen annak tekintetében, amit  Kaiser Ferenc a Megbeszéljük szerdai adásában mondott. A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanis "a kiszivárgott iratok közel sem olyan titkosak. Több ezer ember birtokába jutnak el. Ezek egy részét szerezték meg az oroszok, amelyeket durván meghamisítva hoztak nyilvánosságra. Ennél komolyabb adatszivárgások is voltak az Egyesült Államokban, elég csak Julian Assange és a Wikileaks esetére gondolni, mely azonban emberek életébe került". A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense hozzátette az oroszok csak felületesen manipulálták a megszerzett információkat. A valóban titkos információk mindössze 15-30 ember kezébe kerülnek. Azért is, mert a szivárogtatót így könnyebb kiszűrni.

A Political Capital kutatói szerint a portál kritika nélkül vesz át az orosz propagandát, melyben Putyin bölcs vezetőként, Zelenszkij alkoholista hazudozóként jelenik meg. Arra is rámutattak az elemzők, hogy a rendkívüli hírek a portál minden megnyitott tartalmában megjelenik, függetlenül azok témájától.

Az Origo engedelmesen követi a kormányzat retorikáját, ebben az sem akadályozza meg őket, ha pert veszítenek. Csak 2022-ben 13 helyreigazítási pert buktak.