„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kaiser: Semmi meglepő nincs a lehallgatásokban

12/04/2023 19:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Abban nincs semmi meglepő, hogy az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak lehallgatnak mindenkit, akihez hozzáférnek – véli Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a modern világban az információ sok esetben veszélyesebb, mint a valódi fegyverek.

2023. szeptember 22.
00:00
00:00

A The New York Times a múlt héten írta meg, hogy a Pentagon is vizsgálja az ukrajnai háborúval kapcsolatos amerikai és NATO-akták kiszivárgását. A közösségi médiában több részlet is megjelent, de a lap szerint nincs elháríthatatlan veszély.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, több mint százoldalnyi titkos és szigorúan titkos amerikai hírszerzési jelentés került nyilvánosságra az elmúlt napokban. Egy CIA-s dokumentumban pedig Orbán Viktor is szerepel.

"A kiszivárgott iratok közel sem olyan titkosak. Több ezer ember birtokába jutnak el. Ezek egy részét szerezték meg az oroszok, amelyeket durván meghamisítva hoztak nyilvánosságra. Ennél komolyabb adatszivárgások is voltak az Egyesült Államokban, elég csak Julian Assange és a Wikileaks esetére gondolni, mely azonban emberek életébe került" – mondta a Megbeszéljük szerdai adásában Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense hozzátette az oroszok csak felületesen manipulálták a megszerzett információkat. A valóban titkos információk mindössze 15-30 ember kezébe kerülnek. Pontosan azért, mert a szivárogtatót így könnyebb kiszűrni.

Amiatt nem aggódik, hogy az Ukránok tervei is kiszivárogtak, hiszen azokat amúgy is folyamatosan változtatják, hogy a lehető legváratlanabb tervekkel helyzeti előnyre tegyenek szert a támadó oroszokkal szemben.

A lehallgatásokkal kapcsolatban megjegyezte, "abban nincs semmi meglepő, hogy az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak lehallgatnak mindenkit, akihez hozzáférnek". Hozzátette, a modern világban az információ sok esetben veszélyesebb, mint a valódi fegyverek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kaiser Ferenccel
2023.04.12., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György