„Köszönjük,
A lényeg

Washington szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne

26/03/2023 09:04

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs jele annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne. A Pentagon ezt helyi idő szerint szombaton közölte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére.

"Láttuk a jelentéseket az orosz lépésről, és továbbra is nagy figyelemmel követjük az ügyet" – közölte a védelmi tárca, ami szerint nem indokolja semmi, hogy Washington változtasson a saját stratégiai nukleáris álláspontján. Az USA továbbra is elkötelezett a NATO által biztosított kollektív védelem mellett – közölték.

Putyin az állami televízióban azt mondta, nem sérti az atomsorompó-egyezményt, ha Oroszország taktikai atomfegyvereket állomásoztat a szomszédos ország területén, az USA is nukleáris fegyvereket telepített európai szövetségesei területére.

Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban, és az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben. 

(Via 444)