„Klubrádió
A lényeg

Ukrajna egyelőre nem kap Leopard tankokat

20/01/2023 19:39

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna egyelőre nem kap német Leopard típusú harckocsikat, mert 54 ország védelmi miniszterének nem sikerült erről megállapodnia.

A lengyeleken kívül Finnország is felajánlotta, hogy átadna néhány Leopard 2-est, a brit kormány pedig Challenger-2 harckocsikat ígért. A modern harckocsik átadásáról szóló kezdeményezést a Pentagon és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is támogatta. A Leopardok átadásához viszont Németország jóváhagyása szükséges, mert ők a gyártók. 

A németországi Ramstein amerikai légi támaszponton Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez nem a német Lepoad, hanem a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

Finnország pedig minden korábbinál több, 400 millió eurónyi, tehát 158 milliárd forintot érő haditechnikai felszerelést szállít Ukrajnának. A finn védelmi miniszter elmondta, hogy az újabb szállítmány megháromszorozza az eddig Ukrajnának nyújtott finn katonai segély értékét.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Máthé Zoltán)