„Klubrádió
Reggeli gyors

Az orosz propaganda felpöröghet a magyar oldalakon is

25/02/2022 11:30

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az orosz propagandát kiválóan lehet elemezni a mostani ukrán támadás tükrében: mi a Kreml-párti propaganda célja a nyugati polgárokkal? Hogyan osztotta le a magyar kormány a feladatokat, hogy hivatalosan kiáll Ukrajna mellett, de közben a szakértőik, inluenszereik az orosz narratívát tolják? Egyáltalán mi most a Kreml álláspontja? Szicherle Patrik, a Political Capital munkatársa beszélt minderről a Reggeli gyorsban.

2022. február 25. Reggeli gyors - részlet 22.02.25. Szicherle Patrik
09:22
00:00

Az orosz barát propagandának és a Kreml saját orgánumainak a fő célja, hogy eladják azt a sztorit, hogy Oroszország és a szeparatista köztársaságok csak önvédelemből cselekedtek, mondta Szicherle Patrik, a Political Capital munkatársa arról, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az oroszok arról beszélnek, hogy Ukrajnában egy náci rezsim van hatalmon, ami népírtást követett el a helyi etnikai oroszok ellen, majd abszurd módon betörtek Oroszországba, és a FSZB helyi egységeinek kellett megakadályozniuk ezt, és persze az ukránok éppen akkor kezdték erősebben lőni a szakadár területeket, amikor az oroszok felvonultatták a hadsereget az ukrán határon.

Orosz hadművelet
 
Orosz hadművelet
 
Mariupol, 2022. február 25. Kutyáját viszi egy férfi az utcán egy tüzérségi találatot kapott ház mellett a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: Jevhen Maloletka
 

 

Az orosz állami propaganda nemcsak a háború kitörésekor, hanem már előtte is azt a képet keltették, hogy Oroszországnak valójában védekeznie kell Ukrajna ellen.

Oroszország már hosszú ideje egy igen széles dezinformációs eszköztárral él, mondta Szicherle, aki elmondta, hogy milyen hatalmas költségvetése van az orosz médiának, az RT-nek ami Russia Today néven fut, és sok pénzt emészt fel a Sputnik International működtetése is, "ami számos európai nyelven közvetít, már amennyiben azt közvetítésnek lehet nevezni, amit csinálnak" - mondta. Ezek ugyanis az orosz állambiztonsági iratok és a cégek alapító okirata szerint sem arra jöttek létre, hogy tárgyilagosan közöljenek információkat, "hanem arra vannak, hogy Oroszország nézőpontját közvetítsék a külvilág felé".

Az ukrán támadást követően számos olyan videó is bekerült az internet körforgásába, amelyekről aztán kiderült, hogy nem akkor, nem ott készültek, az ilyen kamuvideókban Szicherle szerint az az ironikus, hogy például Szíriában, mielőtt a kormányerők offenzívát indítottak volna a lázadók ellen, éppen az oroszok vádolták meg a nyugatot, hogy a saját népe ellen mérgező gázokat bevető rezsimről kamu videókat gyártanak, de mivel az offenzíva mégsem indult meg, ezek a videók nem kerültek elő, ellenben most, hogy Ukrajnát kellene gonoszként beállítani, ők maguk csináltak kamuvideókat.

A magyar kormányoldal hozzáállásával kapcsolatban Szicherle azt mondta, hogy a kormánypárt láthatóan kiáll Ukrajna függetlensége mellett, viszont Oroszországot mint agresszort egyáltalán nem emlegetik, kivéve Orbán Viktor csütörtök délutáni bejelentkezését, a nemzetbiztonsági ülés után: kimondta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Kommunikációban a kormánypárti politikusok többsége részéről az a narratíva, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és ezt tárgyilagos tájékoztatás is kíséri a kormánypárti lapokon, de ott vannak ezen hírek mellett a Kreml-párti narratívák is, amiket a kormánypárti szakértőknek, influenszereknek adtak ki, "és az ő szájukból, tollukból kerül be a kormánypárti médiatérbe".

Ha például megnzézük az Origót, találunk tárgyilagos cikkeket a helyzetről, de ott van mellette Lomniczi Zoltán nyilatkozata is, aki szerint "ha igaz, hogy az ukránok népírtást követtek el az oroszok ellen, akkor át kell értékelni azt a narratívát, hogy ez egy egyoldalú támadás".

"Tehát Lomniczi nem mondja ki, hogy Oroszország nem egyoldalúan támadta meg Ukrajnát, hanem csak felveti a lehetőségét, hogy esetleg nem feltétlenül az történt, ami". Szicherle szerint "ez egy klasszikus Kreml-dezinformációs módszer". Annak az a lényege, hogy a Kreml nem akarja megmondani az európai célközönségnek, hogy az az igaz, amit ő mond, hanem csak fel szeretné vetni, hogy esetleg vannak más igazságok is, vagy hogy igazából az sem igaz, amit a nyugat mond".

Az oroszok háborúban állnak, és ez a dezinformációs offenzíva a háborúnak a része. Ezért szerinte arra számítani lehet, hogy ez a dezinformáció erősödni fog, akár a magyar Kreml-párti portálokon is, amik most aktívabbá tehetik magukat, főleg, mert a hivatalos kormányzati álláspont kiáll Ukrajna mellett. A szakember szerint arra is lehet számítani, hogy a közösségi médiában, a kommentszekcióban egyre többször fognak felbukkanni hamis profilok, Kreml-párti magyar állampolgárok, akik a nekik kiadott, általuk olvasott oroszbarát narratívákat viszik be a fő áramú médiumok kommentszekciójába. 

Szó esett arról a viszontmeghívásról is, amit Orbán a két hete Moszkvában jelentett be, de a szakember szerint jelen helyzetben ki lehet zárni, hogy Putyin Budapestre látogatna, hiszen annak ellenére, hogy a magyar kormánypárt egyre inkább Kreml-párti politikát folytatott, de azzal Magyarország státusza és szövetségi rendszere is megrendülne.