„Köszönjük,
A lényeg

A megafonosok perelnek, hogy a sajtó írja ki: ők nem közpénzből működnek

28/01/2022 08:44

| Szerző: Klubrádió

A Megafon Központ nevezetű, kizárólag a kormányzat kommunikációját erősítő szervezet több százmillió forintot fizetett eddig kormánypárti influenszereknek, hogy hirdetéseik eljussanak a nagyközönséghez is. A Telex írt erről a szervezetről és a költségvetésükről, amely a közpénzek vándorlása után szerintük már magánpénzként felhasználva áll a rendelkezésükre. Ezért beperelték a Telexet, hogy az írja ki, ők nem közpénzből működnek.

 
Rákay Philip
 
Forrás: Megafon/Facebook https://www.facebook.com/megafonkozpont/photos/420639589708013
 

 

A Fővárosi Törvényszék azonban első fokon elutasította a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. keresetét. A bíróság szerint megalapozottan juthatott a Telex arra a következtetésre, véleményre, hogy a szervezet igenis közpénzből működik, és kiemelte, mennyire fontos, hogy átlátható legyen a közpénz útja és felhasználása: "A közérdekű kérdések megvitatásának szabadsága pedig kulcsfontosságú egy demokratikus társadalom szempontjából, olvasható az ítélet indoklásában".

A cikk a kormányzati szimpátiáját nem titkoló Alapjogokért Központról (AK) szólt, amelynek működéséhez eddig több mint kétmilliárd forinttal járultak hozzá a magyar adófizetők.

A Telex azt írja, "a magyar kormányt és annak kommunikációját különböző módon támogató szervezetek finanszírozását a Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezi egy közbenső civil szervezet, a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával. Ez adja tovább a központi forrásból kapott pénzeket, többségében a kormány politikáját támogató szervezetek számára. Az egyik kiemelten támogatott szervezet a Jogállam és Igazság Kft., amely az Alapjogokért Központot működteti.

Az Alapjogokért Központ és a Megafon közös jellemzője, hogy a közmédiában és más kormánypárti médiumokban gyakran szereplő Kovács István vezető szerepet tölt be mindkét szervezetben. Ő az AK stratégiai igazgatója és egyben a Megafon tulajdonosa. Az Alapjogokért Központ egyébként a Facebookon nyilvánosan is népszerűsíti a Megafont".

"A Megafon keresetének elutasítását részletező indoklásban hozzáfűzték azt is, a Telex cikke kiemeli, hogy a közpénzre vonatkozó sejtésünket az Alapjogokért Központ és a Megafon nem oszlatta el, ugyan nem is erősítették meg, de az adatigénylésünkre nem válaszoltak érdemben" - írja a lap.