„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz-közeli cégek szerint ők nem tartoznak elszámolási kötelezettséggel

26/11/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Képzelje el, hogy ön pénzt ad egy ismerősének, aki továbbadja azt a pénzt egy harmadik személynek, és amikor ön megkérdezi tőle, hogy hol a pénz és mire költötte, egyszerűen kiröhögné. Valami ilyesmi zajlik a kormánypártok által pénzzel kitömött alapítványok által továbbadott pénzekkel, derült ki a Telex tényfeltáró cikkéből.  

2021. november 26. Reggeli gyors (2021. november 26., péntek 06:00)
141:31
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:16:26-tól (96:26-tól) hallgathatja meg.

Bíró Marianna, a Telex újságírója a Reggeli gyorsban beszélt arról a cinikus sumákolásról, amit az Alapjogokért Központ - vagy éppen a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-t is említhetnénk - a nála landoló állami milliárdokkal csinál. Legalább 2,5 milliárd forintot kaptak különböző állami forrásokból, de a működésükről az a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy átláthatatlanul költik el. És bár minden magyar cégnek adatszolgáltatási kötelezettsége van az igazságügyi minisztérium és a cégbíróság felé, a hivatalos közlések gyérek, és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a KESMA elnöke nem hajlandó érdemben adatokat szolgáltatni nekik arról, hogy "a közpénzek mire hasznosulnak, és konkrétan mire költik őket" – mondta Bíró. 

Az Alapjogokért Központot 2013-ban alapították állami, pontosabban "fideszes pártpénzből". A Fidesz pártalapítványa a szervezet bejegyzésével egy időben pénzt adott nekik, és az első három évben is kizárólag ők finanszírozták a működést.

A Következő ezer év a gyermekekért! című konferencia Budap
 
A Következő ezer év a gyermekekért!–
Budapest, 2021. november 25. Varga Judit igazságügyi miniszter (j2), Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője (j), Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa (k), Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója (b2) és Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője a Következő ezer év a gyermekekért! című, az Alapjogokért Központ, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet konferenciáján Budapesten, a Lónyay–Hatvany-villában  MTI/Bruzák Noémi
 
 

Akkor még azt írták a feladataikról, hogy elkötelezettek az alapvető jogállami értékek képviseletében, és hogy kutatásaikban, értékeléseikben kizárólag jogi szempontokat vesznek figyelembe, ugyanakkor politikai értékelésre nem vállalkoznak. Mostanra viszont már megváltozott a célkitűzésük, és Bíró szerint a nekik küldött válaszban elismerték, hogy kampánytevékenységet folytatnak. Szerinte burkolt állami finanszírozásról van szó, hiszen mostanra a 2020-ban közhasznú alapítvánnyá nyilvánított Batthyány Lajos Alapítvány finanszírozza az Alapjogokért Központot, ahol "már úgy érzik, hogy nem tartoznak elszámolási kötelezettséggel ezekkel a pénzekkel, és már függetlenséget sem kell mutatniuk".

De mit csinál ez az Alapjogokért Központ? Elemzéseket készít, programokat valósít meg, a kormányzati retorikát terjeszti, és nemcsak Szánthó KESMA-kiadványaiban, hanem az állami médiacsatornákon, sőt már film- illetve videógyártással is foglalkoznak, illetve saját híradót indítottak a Youtube-on. "Kampánytevékenységet végeznek" - hangsúlyozta Bíró: "látható mennyire vág egybe a Fidesz és KDNP retorikájával, szó szerinti egyezésről van szó". "Az úgynevezett elemzések, értékelések és a kutatási tevékenység, amire a rengeteg állami forrást kapják - csak tavaly 1 milliárd forintot - az a kormány tíz évének dicsérete", amikért amúgy Bíró nem gondolja, hogy az adófizetők fizetnének.

Az Alapjogokért Központot 2017 óta a Batthyány Lajos Alapítvány tartja fent, "nekik pedig konkrétan és közvetlenül a miniszterelnöki kabinetirodától van állami forrásuk". A pénzt működésre és a szellemiségükkel egybevágó szervezetek támogatására kapják. Bíró fontosnak nevezte azt is, hogy az Alapjogokért Központ tavalyi támogatási szerződésében már az is szerepel, hogy maga az Alapjogokért Központ is továbbadhatja ezeket az állami pénzeket. És ez az, ami szerintük már nem közpénz. Tehát a pénz a kabinetirodától, közvetlenül a költségvetésből az alapítványhoz érkezik, az továbbadja egy cégnek támogatásként, és utána már bármely más cégnek, mint például "a Megafon nevű, influenszer-jelölteket támogató cégnek, amit egyébként az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vezet és tulajdonol". Bárkinek továbbadhatják, és ezek a cégek úgy érzik, nekik nem kell elszámolni az adófizetők felé, mondta az újságíró.

De a kabinetiroda sem kívánt elszámolni ezekkel a pénzekkel, a Megafon, és az Alapjogokért Központ is megtagadta az érdemi válaszokat.

Reggeli gyors/Interjú Bíró Mariannával
2021. november 26., péntek 07.40.
riporter: Pálinkás Szüts Róbert