„Klubrádió
A lényeg

Nem pihennek a magyarokra is dolgozó orosz trollhálózatok

28/10/2022 10:37

| Szerző: Klubrádió

A V4-országok mellett Németországban, Olaszországban, Romániában és Magyarországon is egyértelműen igazolt a koordinált "online trollhálózatok" létezése a Political Capital kutatása szerint. A kutató, elemző cég a Facebook-aktivitások alapján olyan profilokat szűrt ki, amelyeket a felhasználók vélhetően felváltva, "műszakos beosztásban" használnak. A narratíva mindig ugyanaz: Ukrajna nem létező állam.

A Political Capital és partnereinek (a cseh PSSI, a szlovák IVO és a Sastre Consulting) kutatása korábban a V4-országokban igazolta a koordinált "online trollhálózatok" létezését, friss kutatása pedig Németországban, Olaszországban, Romániában és ismét Magyarországon is azonosította a háború legitimációját szolgáló, úgynevezett "repetitív kommentek által megvalósított "online inautentikus viselkedési mintázatokat és koordinált kommunikációs stratégiákat" – idézi a 24.hu a tanulmány összefoglalóját.

Az új tanulmány szerint a háború igazolásához az oroszbarát trollok ugyanazt a négy narratívát terjesztik, mint korábban. Ezek:

  • Ukrajna mint állam nem létezik,
  • Ukrajna genocídiumot követett el az ukrajnai kisebbségek ellen,
  • Ukrajnát egy színtársulat vezeti,
  • a NATO egy katonai bázist akart létrehozni a Fekete-tengerhez közel.

A tanulmány szerint miközben Ukrajna függetlenségét Oroszország már 1991 augusztusában elismerte, és arról az ukránok népszavazáson döntöttek, az első narratíva terjesztői mégis azt ecsetelik, hogy Ukrajnának nincsenek is határai, Oroszország a Szovjetunió jogutódjaként a volt tagköztársaságok területén azt tesz, amit akar.

A narratíva legaktívabb terjesztőinek posztolási mintázatában szinte semmiféle időbeli átfedés nincs, ami egyértelműen arra utal, hogy a trollok egymást követő "műszakokban" végezték a kommentelést. Emellett a narratívát terjesztő Facebook-profilok egy része eleve hamisnak tűnik a felváltva használt profilnevek, stock-képek, eltérő nyelvezet, posztolási magatartás következtében.