„Támogassa
Esti gyors

Egy szegény kisgyermek panaszai – Szénási Sándor jegyzete

26/04/2023 18:06

| Szerző: Szénási Sándor

Tucker Carlson, néhány nappal ezelőttig a Fox News sztárja, elég gyorsan rájött, hogy a fehér középosztály félelmeiből elég jól meg lehet élni, és hogy Trump is ennek a félelemnek a hullámain emelkedett fel. Mind a ketten megtanulták, milyen ráolvasó varázslattal lehet a gyűlölethadjáratot szabadságharccá nemesíteni. Aztán eljött a nap, amikor a hazudozás már nem ment tovább. Carlson hamar ébredt, de a Fox News menedzsmentje összezárt az illojális sztárral szemben.

2023. április 26. Esti gyors - részlet (2023.04.26. Szénási Sándor jegyzete)
05:06
00:00
Az amerikai média még mindig a Tucker Carlson-ügyön rágódik, mert bár világos, hogy mindig a pénz beszél, és tök mindegy, a kutya mit csinál, valamint hogy a képmutatás nem bír etikai kérdés lenni ott, ahol minden a látszat, mégiscsak furcsa, hogy Amerika legnézettebb műsorának vezetőjét csak úgy kilökik a Fox News-csatorna kapuja elé, a hidegbe.

Amint a New York Times írja, Carlsont évekig bírálták fajvédő és bevándorlásellenes kirohanásaiért, ez azonban egyáltalán nem ártott meg a karrierjének, sőt, tulajdonképpen semmi sem ártott meg neki. Rögtön, ahogy 2017-ben átvette a Fox addig is jól teljesítő műsorát, azzal nyitott, hogy Pennsylvania egy kis városában a cigányok az utcán végzik el a dolgukat, a települést káosz fenyegeti. Innen aztán átkapcsolt a bevándorlókra általában, annak az összeesküvés-elméletnek a megtámasztásával, hogy az elit a " nagy csere" keretében a "bennszülött" amerikaiakat ki akarja váltani az engedelmes bevándorlókkal. Carlson szerint a cél, hogy Amerikát szegényebbé és piszkosabbá tegyék.

A fehér közönség jó részének ez tetszett. Tucker Carlson hamarosan hárommillió nézőt hozott, 2022-ben már 3,5 milliót, s bár a stílusa több hirdetőt is távozásra késztetett, a maradók a magas nézettség miatti többletfizetéssekkel pótolták a hiányzó bevételeket.

A Fox News sztárja elég gyorsan rájött, hogy a fehér középosztály félelmeiből elég jól meg lehet élni, és hogy Trump is ennek a félelemnek a hullámain emelkedett fel. Mind a ketten megtanulták, mi az az üzenet, ami részint viszaigazolja a rettegés jogosságát, részint meg bünteti és felszámolja annak okozóit. Egy ideig persze "csak" verbálisan, úgy, hogy undorítónak és másodrangúnak neveznek ki népcsoportokat, közösségeket, a létező konfliktusokból "ultimate" amerikai drámát csinálnak, és ezzel a ráolvasó varázslattal a gyűlölethadjáratot szabadságharccá nemesítik.

Régi módszer, de mindig beválik.

 
Tucker Carlson
 

Carlson természetesen elfogadta a testvéri trumpizmust, de magát Trumpot személyes okokból nem. "Szenvedélyesen gyűlölöm őt" írta egy bejegyzésében, és innen idézzük megint a New York Times-t. A lap szerint Carlson ezzel különböztette meg magát a többi Fox-os kollegától, akik kénytelenek voltak Trump legnagyobb baromságait is védelmezni, míg Carlson csak a trumpi üzenet továbbítását szolgálta, de az elnök konkrét szavait nem. Ezt a szerepet féltékenyen őrizte, és amikor egy kollegája, Jacque Heinrich tényvizsgálat alá vetette Trump bizonyos kijelentéseit, Carlson követelte, hogy rúgják ki.

2021 január 6-a, vagyis a Capitolium ostroma után a Fox News, és persze Carlson is az elnök mellé állt, és a támadókat békés nézelődőknek nevezte, majd beleállt az "elcsalt választások" mantrázásába, amiben, mint kiderült, igazából nem hitt.

Aztán eljött a nap, amikor a hazudozás már nem ment tovább.

Carlson ébredt hamarabb.

"Megérti a főnökség, hogy mekkora bizalom, és hitelvesztés sújt most bennünket a nézőink szemében?"- írta az az ember, aki a demokrata választási "csalás" legfőbb propagátora volt, persze a főnökség jóváhagyásával, mert mindketten a trumpista nézők elvesztésétől féltek. Biden győzelme után viszont azonnal nekiment a menedzsmentnek, inkompetens liberálisoknak és "fuckers"-nek nevezte a főnökeit, mert tudta, hogy a Nagy Hazugságnak meg kell fizetni az árát, és úgy döntött, nem ő fog fizetni...

Van az úgy, hogy az ember elszámolja magát. A menedzsment gyorsan összezárt ellene, főleg, amikor kiderült, hogy hamarosan egy majd nyolcszáz millió dolláros büntetést kell kifizetni a Dominion Voting Systems nevű cégnek, amelynek a szavazógépeit a csatorna – így Carlson is – érintettségbe hozta a választási "csalással". Ezért a veszteségért valakit a részvénytulajdonos oroszlánok elé kellett dobni, és nem volt kétséges, hogy az illojális Carson lesz az emberáldozat az arénában, avagy másképpen: a bűnnek bakja, akit az áthárítás után ki lehet zavarni a sivatagba.

Azt, hogy kár lenne érte, nem lehet mondani. Azt lehet mondani, hogy a peren kívüli megegyezéssel a csatorna elkerülte vezetőinek tanúkihallgatását, és azt, hogy a Dominiontól bocsánatot kérjenek. A Dominion, amely a pert az őt ért szörnyű erkölcsi és anyagi kárra tekintettel indította el, egymilliárdért belenyugodott, hogy az erkölcsi jóvátételt viszont nem kapja meg, járjon ez bármekkora lelki fájdalommal.

Dehát van az a pénz.

Szóval egyedül ez a szánni való Carlson szopta meg, a szereplők többsége kisebb-nagyobb sebekkel túlélt, business as usual.

Annyira, hogy azért még a szegény Carlson is rögtön kapott egy állásajánlatot. Jó, hát az oroszoktól kapta, és nyilván Carlson sem ezt a fajta happy endet szánta magának, dehát manapság ilyen furcsák a mesék, és a lényeg az, hogy minden jó, ha a vége jó.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. április 26-i adásában hangzott el.