„Klubrádió
Reggeli gyors

Trumpék választási konteóját a bíróság tovább erősíti majd

27/02/2023 11:13

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A szavazást elősegítő eszközöket gyártó Dominion beperelte Trump egyik ügyvédjét és a Fox Newst, mert az "elcsalt választás" teóriájába belekeverték őket. A bíróságon hiába bizonyosodott be, hogy Trumpék tudatosan hazudtak, ez és az ítélet sem fogja megváltoztatni szavazóik vélekedését - mondta Kaló Máté, külpolitikai elemző a Reggeli gyorsban.

2023. február 27. Reggeli gyors - részlet Kaló Máté 2023.02.27.
07:05
00:00
A 2020-as amerikai elnökválasztás után Donald Trump és köre arról beszélt, hogy a demokraták elcsalták a választásokat, többen pedig, köztük Sidney Powell, Trump egyik ügyvédje az összeesküvéselméletbe belekeverte a Dominion nevű, választási rendszert működtető céget is.

Amerikában bevett gyakorlat, hogy a választásokon olyan gépeket is használnak, amelyekkel a választók elektronikusan is leadhatják a szavazatukat. Ilyen eszközöket gyárt a Dominion: az egyiken bejelölhetik, kire szavaznak – ez kinyomtatja, egy másik pedig beszkenneli, megszámolja és megőrzi a szavazólapot. Az egész folyamatot szigorúan ellenőrzik, és a 2020-as amerikai elnökválasztás után pedig a hatóságok és független szakértők is kimondták, alaptalanok azok a vádak, amelyek szerint az eszközt csalásra használták volna.

Mivel Powellék teóriájának Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News is többször teret adott, a cég a jó hírnevének megsértése miatt az ügyvéd mellett a csatornát is beperelte, és 1,3 milliárd dolláros kártérítést követel. Powell 2021-ben a bíróságon maga is úgy nyilatkozott: "épeszű ember nem hihette el, amit mondok" - idézte fel Kaló Máté külpolitikai elemző a Reggeli gyorsban az eseményeket.

És a nemrég nyilvánosságra hozott belső levelezésekből kiderült, a Fox News riporterei és hírmondói sem hitték el. A Donald Trump szavazóbázisának a kiszolgálására üzleti modellt építő csatornánál a választások után kétségbeestek, amikor bejelentették, hogy a csatatér állam Arizonát Joe Biden nyerte meg, és a nézők tömegesen hagyták el őket. Így kerültek konfliktusba a szakmai elvek és az az igény, hogy megtartsák a közönségüket.

Trump kampánystábja tudatosan terjesztett hazugságokat, a Fox pedig ehhez alkalmazkodott, nem kérdeztek vissza, nem konfrontálódtak, ahogy a Telex fogalmaz, a per tétje tehát részben az, hogy mennyire büntethető meg egy médium az álhírek terjesztéséért.

Kaló szerint a gond az, hogy bár a Fox munkatársai nem, a szavazóbázis azonban elhitte a konteót, tehát hiába mondja majd ki a bíróság, hogy hazugságról van szó, esélyes, hogy a döntést is egy "liberális összeesküvés" részének tekintik majd. „Ezt egy ítélettel nem lehet visszacsinálni, az elkövetkező választásokra nézve pedig borzasztó következményei vannak” - mondta Kaló.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kaló Mátéval
2023.02.27., hétfő 8:32
Riporter: Szénási Sándor