„1%
A lényeg

Megégetett szavazólapok Erdélyben: az ügyészség szerint valakik választási csalás látszatát akarták kelteni

5/07/2022 17:02

| Szerző: Klubrádió

A nyomozók legfrissebb munkahipotézise szerint egy tudatosan eltervelt, választási csalás látszatát keltő akció állhat a március végén Jedden talált, részben elégetett magyarországi választási szavazólapok ügyének hátterében – mondta a Maros megyei ügyészség szóvivője a Transtelexnek kedden.

Roxana Crișant a vizsgálatok jelenlegi állásáról kérdezte az erdélyi portál. A szóvivő elmondta, a vádhatóság most azt feltételezi, hogy a község melletti illegális hulladéklerakatban talált 13 szavazólapot nem az arra jogosult, magyarországi választójoggal rendelkező személyek töltötték ki, tehát érvénytelenek. „Az ismeretlen tettes vagy tettesek vélhetően ellopták a címzettek postaládájából a Magyarországról küldött levélcsomagot” – magyarázta.

Hozzátette, az elkövetők az ügyészek feltételezése szerint az ellopott levélcsomagokban lévő azonosító nyilatkozatokat megsemmisíthették vagy máshol dobták el. A szavazólapokat kitöltötték, majd meggyújtották, de csak a széleiket égették meg, és jól látható helyre tették a Maros megyei község melletti hulladéklerakatban.

„A tettesek meg sem próbálták elrejteni a törmelékek alá vagy egy zsákba a megégetett szavazólapokat. Úgy helyezték el ezeket, hogy könnyen észrevehetők legyenek, majd névtelenül értesítették róluk a sajtót. Nem a rendőrséget, nem az ügyészséget, hanem az újságírókat keresték meg. Mindez arra utal, hogy a választási csalás látszatát keltve fel akarták lármázni a sajtót. Hangsúlyozom, hogy ez munkahipotézis, a nyomozás folytatódik, és új információk kerülhetnek elő” – közölte az ügyészségi szóvivő a Transtelexszel.

A tettesek azonosítása nem lesz könnyű feladat: a hulladéklerakatnál nincsenek térfigyelő kamerák, az összeégetett és poros szavazólapokról pedig nem lehetett ujjlenyomatokat venni. A lapokat azonban Bukarestbe küldték, hogy ott DNS-t keressenek rajta.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az ügyészség hivatalból indított vizsgálatot ebben az ügyben márciusban, a sajtóban megjelentek alapján. A magyarországi országgyűlési választások előtt néhány nappal névtelen bejelentés alapján több, részben elégetett magyarországi szavazólapot talált egy Jedd melletti illegális hulladéklerakatban a Punctul.ro helyi hírportál újságírója. A helyszínen készült felvételek alapján a szavazólapok kitöltőinek egy része az ellenzéki pártszövetséget, illetve a Mi Hazánk országos listáját támogatta.

Annak idején a magyar hatóságok, választási szervek nem vizsgálódtak az ügyben, mondván: a hatályos törvényi szabályozás szerint ilyen jogkörük csak Magyarország határain belül van, külföldön nem jogosultak eljárni. Azóta viszont már a parlament előtt van egy ezen változtató törvényjavaslat – egészíti ki az előbbieket a hvg.hu.