„Támogassa
Esti gyors

Zsoldosok - Szénási Sándor jegyzete

19/04/2023 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Azamat Uldarov és Alekszej Szavicsev elítélt bűnözők voltak, azok közül a tízezrek közül, akiket a Wagner a börtönből vitt ki, cserébe az ukrajnai szolgálatért."

2023. április 19. Esti gyors-részlet (2023.04.19. Szénási Sándor jegyzete)
03:40
00:00

Két, korábban a Wagner-csoportban harcoló, és onnan megszökött  orosz zsoldos nyilatkozott meg a napokban Vlagyimir Oszecskin emberjogi aktivistának, és többek között ukrán gyerekek legyilkolását vallották be. Azamat Uldarov és Alekszej Szavicsev elítélt bűnözők voltak, azok közül a tízezrek közül, akiket a Wagner a börtönből vitt ki, cserébe az ukrajnai szolgálatért.

Uldarov most visszavonta a vallomását, azt mondta, részeg volt, és megzsarolták, amit mondott, előtte betanították neki. A hírügynökség, amellyel ezt közölte, az orosz RIA-FAN, és Wagner-hez van bekötve, bár ezt talán az Uldarovhoz intézett bevezető kérdés is sejteti: „ Ugye rákényszerítették arra, amit a videóban mondott?”

Nagyon is, helyeselt Uldarov, és ezzel az interjú érdemi része le is zárult, a többi csak ennek a mondatnak a habosítása.

A másik ex-wagnerest, Szavicsevet a szervezet vezetője, Prigozsin égen-földön keresi, és büntetlenséget ígér neki, ha bevallja, miért hazudott az orosz jogvédőnek, és az mivel zsarolta meg. Ám Szavicsev-nek láthatóan nem akarózik előbújni, mintha némi kételyt táplálna a főnök szavahihetősége iránt.

Erről ennyit, De az első interjú készítőjéről még lenne mit mondani.

Vlagyimir Oszecskin oknyomozó újságíró és korrupcióellenes aktivista 2015 óta él Franciaországban, de még előtte, 2011-ben létrehozta a Gulagu.net emberjogi szervezetet. Azóta áll folyamatos rendőri védelem alatt, amióta merényletet kíséreltek meg ellene:”... éppen a gyerekek spagettijét vittem az ebédlőasztalhoz, amikor megláttam a vörös lézerfényt táncolni a falon...a következő félórát a feleségemmel és a kicsikkel a földön fekve töltöttük...hallottuk a lövést, amit a gyilkos a kiérkező rendőrökre adott le, de szerencsére senki sem sérült meg. Akkor értettem meg, hogy amit csinálok, az mérhetetlenül veszélyes a családomra”.

De azért, bízva a rendőri védelemben, folytatja.

Januárban a szervezete segített Norvégiába jutni egy orosz katonaszökevénynek, aki nem akart új szerződést kötni a Wagner-.csoporttal, később pedig a KGB utód FSZB egyik tisztjét vitte át a határon, egy bizonyos Emram Navruzbekovot, aki hálából információkkal látta el a Nyugatot a Kreml kémügyeiről.  Oszecskin azt állítja, a Gulagu.net anyagai sok embert ébresztettek rá a háború valóságára, és nemcsak az FSZB-től, mint a 32 éves Maria Dmitrievát is, aki az FSZB orvosa volt, de hadseregtől is menekülnek emberek, egy volt tábornok, Mihail  Jakovlev például. Oszecskin azt mondja, naponta kérnek tőle a menekülni vágyók segítséget.

A mostani ügyben az a helyzet, hogy első pillantásra tényleg érthetetlen, miért vallottak be ezek az emberek megbocsáthatatlan bűnöket, dehát a már említett, Norvégiába átszökött Wagner-katona, Andrej Medvegyev is ezt tette, és szintén a Gulagu.net-nek beszélt. Mondjuk, ő nem lőtt fejbe kislányokat. De tudta, ha nem mutat bűnbánatot, ha nem beszél a múltról, ha nem működik együtt, háborús bűnösként börtönben rohadhat el. Uldarov és Szavicsev is tudták ezt, de az előbbi jobban félhet Prigozsin orgyilkosaitól, mint egy norvég bíróságtól.

Ez írta felül az első kibeszélős őszinteség-rohamot. Ami azért is tűnt vállalhatónak, hiszen, mint mondták, mindent csak parancsra tettek.

Ahogy már annyian, annyiszor, és most is, és mindörökké.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. április 19-ei adásában hangzott el.