„Támogassa
A lényeg

Gyerekek és hadifoglyok meggyilkolását vallotta be két Wagner-zsoldos

19/04/2023 15:43

| Szerző: Klubrádió

"Saját kezűleg öltem gyerekeket. (…) Szoledarba és Bahmutba érkezve parancsot kaptunk, hogy pusztítsunk el mindekit: férfit, nőt, gyereket, öreget. A kislány sikoltozott, nem tudom, olyan 5-6 éves lehetett. És lelőttem. Célzott lövés a fejbe" – ezt mondta Azmat Uldarov, a Wagner zsoldoshadsereg elítélt bűnözőből lett egykori tagja. Uldarov egy másik Wagner-zsoldossal, a szintén börtönből toborzott Alekszej Szavicsevvel együtt adott videóinterjút a Gulagu.net nevű orosz jogvédő szervezet franciaországi emigrációban élő vezetőjének, Vlagyimir Oszecskinnek – ismerteti a 444.hu.

A két egykori wagneres, aki börtönbüntetése elengedése miatt lépett be a zsoldosseregbe fél évre, egy héten át adott videóinterjú-sorozatot, amiben a Bahmut és Szoledar ostroma közben történtekről meséltek. Nem utolsósorban arról, hogy ketten harmincnál is több ukrán gyereket, tinédzsert és civilt gyilkoltak meg. Felidézték, hogyan öltek meg robbanóanyaggal ötvennél több hadifoglyot, rájuk robbantva egy földbe ásott üreget, illetve hogyan gyilkoltak meg parancsmegtagadó orosz zsoldosokat.  A két férfi szerint a gyilkosságokra egyes esetekben személyesen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója adta ki a parancsokat.

Az egykori zsoldosok az őket ért embertelen bánásmóddal magyarázták a sokkoló vallomást, amelynek állításait független forrásból egyelőre nem tudták ellenőrizni. A Gulagu.net azt viszont dokumentumokkal tudta igazolni, hogy a két orosz férfi az általuk megadott időszakban valóban az említett környéken szolgált a Wagner kötelékében, és hathavi szolgálat után kitüntetéssel szereltek le.

Amikor szóba került az a múlt héten nyilvánosságra került videó, ami állítólag azt mutatja, ahogy egy Wagner-zsoldos élve lefejez egy ukrán hadifoglyot, Uldarov annyit reagált, hogy ennél ő maga durvábbakat művelt és látott Bahmutban és Szoledarban

Szavicsev részletesen elmesélte, hogy wagneres parancsnokának utasítására hogyan dobott be 30 darab F-1-es gránátot egy 1,2 méter mély, 2-szer 8 méteres alapterületű, földbe vájt üregbe, ami tele volt sebesült és halott ukrán hadifoglyok és orosz zsoldosok testeivel, majd hogyan gyújtotta fel gázolajjal az összeroncsolt emberi testeket – olvasható a cikkben.