„Köszönjük,
Világháló

"Értem én a tréfát, de nem szeretem" avagy szabad-e a szatíra?

2/06/2023 14:09

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

Ha valaki a vezetést tűzi tollhegyre annak lehetnek bizony következményei. A Világhálóban ezen a héten annak néztünk utána, mennyire szabad a humor a politikai vezetéssel szemben, és milyen hagyományai vannak ennek Oroszországban, Kínában, Indiában, Romániában és Franciaországban?

2023. június 02. Világháló (2023. június 02., péntek 15:30)
25:41
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
A június 2-i Világháló kérdése volt, hogy van-e humorérzéke a világ hatalmasainak. Hol mennyire megengedett a politikai szatíra?

Ez volt a menü:

Van-e kedvük humorizálni az oroszoknak, avagy mennyire harapós a Moszkvában őshonos Krokodil, pontosabban, Krákágyil? Hardy Mihály tudja, és el is mondta.

 
A Krokodil szovjet szatírikus lap 1924-es számainak borítói
 
 

Viccelnek-e a kínaiak, vagy nem viccelnek? Szabad-e egyáltalán humorizálni a majdnem mindenhatóval, azaz a kínai elnökkel? Ezt Krajczár Gyulától, a Jelen főszerkesztő-helyettesétől tudhattuk meg.

Amikor a humorból valódi dráma lesz, és a fenyegetés sem marad üres ígéret: a Charlie Hebdo és a Le Canard Enchainé történetét Kárpáti János mesélte el.

Fekete humorról, tabukról és Románia sötét híreiről Józsa Márta előadásában hallhattunk.

Végül pedig újra Ázsia felé vettük az irányt: Indiában rossz viccet sütött el Gandhi unokája, vagyis inkább rossz ember kontójára tréfálkozott, majdnem börtönbe is csukták érte. A történet részleteibe a Világháló Főura, Benda László avatott be.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják vissza!

Címlapi kép: James Gillray Plumb-pudding in danger c. 1805-ös karikatúráján ifj. William Pitt brit miniszterelnök és Napóleon  francia császár egy földgömböt vágnak fel befolyási övezetekre.

Világháló
2023.06.02., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna