„Köszönjük,
Világháló

A demokráciák furcsasága: senki sem érinthetetlen

26/05/2023 13:35

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Ezen a héten a Világhálóban olyan, korábbi "politikai szentek" akadtak fent, akik mára háziőrizetben vannak, vagy felmerül, hogy szankciókat vezessenek be ellenük. Úgy tűnik, a demokrácia egyes országokban elhozta a félistenek alkonyát.

2023. május 26. Világháló (2023. május 26., péntek 15:30)
25:07
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Az e heti Világhálóban úgynevezett koronázatlan királyok akadtak fent, akadnak ugyanis olyan országok, ahol az egykori "politikai szentek" sem érinthetetlenek.

Szegény Sárközy, pontosabban Nicolas Sarkozy, francia ex-elnök csak nem úszta meg, börtönbe ugyan nem zárták, de tartósan otthonába parancsolták. Kárpáti János mondta el a részleteket.

Gerhard Schröder, volt német kancellár mélyszegénységben nőtt fel, először egy vaskereskedésben dolgozott, de hogy került közel politikai karrierje vége után Valgyimir PutyinhozNemes Gábor Schröder és ötödik neje hányattatásairól is beszélt.

 
Balról jobbra: Edmund Stoiber (Bajorország korábbi miniszterelnöke), Gerhard Schröder (korábbi német kancellár, a kép készültekor az Északi Áramlat igazgatótanácsának tagja), Vlagyimir Putyin (a kép készültekor Oroszország miniszterelnöke,) és Dmitrij Medvegyev (a kép készültekor Oroszország elnöke), 2009. október 10-én, az orosz-német futball vb selejtezőn.
 
Forrás: Wikimédia
 

A volt román elnököt, Traian Băsescut besúgással vádolják, így el kell hagynia a neki egykori titulusa nyomán elvileg életfogytiglan járó elnöki rezidenciát. De hogy is történt ez pontosan? Józsa Márta válaszolt erre a kérdésre (is).

Arról, hogy miért basáskodik Bosznia fölött egy volt német miniszter, nevezetesen Christian Schmidt, Németh Andrást, a HVG Kelet-Európa szakértőjét faggattuk.

Végül, arról, hogy hogyan választottak egy szír menekültet egy német falu polgármesterének a műsorvezető, Benda László mesélt.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Világháló
2023.05.26., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna