„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Mellár: Ha ezt nem lépjük meg, ilyen játékszabályok között a Fidesz mindig nyer

9/11/2022 21:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője ellenzéki kerekasztal összehívását kezdeményezi. Szerinte ha ebben a helyzetben ragadunk, akkor igaza lesz Orbán Viktornak, és 2060-ig a Fidesz adja a kormányt. Hozzátette: a '80-as években is széleskörű társadalmi összefogásra volt szükség, mert az MSZMP nem volt legyőzhető választáson. De úgy látja, egyre többen ismerik fel, hogy ha ezt nem lépik meg, nem szerveznek kerekasztalt, az adott játékszabályok szerint a Fidesz mindig nyer.

2022. november 09. Megbeszéljük - részlet 22.11.09. Mellár Tamás
15:57
00:00

Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd országgyűlési képviselője keddi napirend előtti felszólalásában javasolta az újabb ellenzéki kerekasztal létrehozását, így reagálva arra a válságra, amelybe a magyar kormány belevitte az országot.

Elmondta, ő is azt tapasztalta, hogy a választási vereség után a parlamenti ellenzéki pártok mozgástere és tekintélye kisebb, de a helyzet egyre súlyosabb. Ha ez így marad, ebben a helyzetben ragadunk, akkor igaza lesz Orbán Viktornak, és 2060-ig a Fidesz adja a kormányt. Talán csak azért nem maradnak addig, mert mindent ellopnak, „már csak egy fehér folt marad az ország helyén”, mert – Ady Endrét idézve – elsikkasztották.

Párhuzamot vont a rendszerváltás előtti időszakkal, azt mondta, a '80-as évek végén is széleskörű társadalmi összefogásra volt szükség, mert az adott játékszabályok között az MSZMP nem volt legyőzhető választáson. Szerinte az ellenzéki kerekasztalnak új alkotmánnyal, választási törvénnyel és médiatörvénnyel kellene foglalkoznia. Ebben egyet kell érteniük a résztvevőknek: civil szervezeteknek, független érdekképviseleti szervezeteknek és harmadsorban politikai pártoknak. Szerinte – tisztelet a kivételnek – az ellenzéki pártoknak alapvetően nem az a céljuk, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, hanem a „kis pénzeiket próbálják maximalizálni”. Tolongás van, mindenki vezető szerepet játszani, de nem veszik észre, hogy egy kis, harminc százalékos területen próbálnak osztozkodni, és „a Fidesz ezt megköszöni”. Ezért lenne szükség jelentős társadalmi összefogásra, mint az említett időszakban. Szerinte az Európai Uniónak is ezeket a demokratikus változtatásokat kellene követelnie az országtól.

Nem lehet kihagyni a pártokat, az elmúlt hónapokban ezt több fórumon is felvetette, említette a saját frakcióját, a mögötte álló Párbeszédnek és az LMP-nek, nekik 1-2 százalékuk van, „mit tudnak tenni, össze kellene fogniuk”, illetve a momentumosokkal is beszélt erről a témáról. Szerinte mindenki azt várja, hogy a következő választáson majd ő fog kiugrani és ő lesz az egységes erő. A civilek és érdekképviseletek között felsorolta a sztrájkoló pedagógusok szakszervezeteit, a Tanítanék mozgalmat, a Nyomtass te is!, a Számoljuk együtt aktivistáit, a Transparencyt, valamint szintén a '80-as évekhez hasonlóan a jogászokat, külön Fleck Zoltánt és Majtényi Lászlót. Minél több hiteles szervezetet és szereplőt hívnak meg, annál nagyobb lesz ennek az elfogadottsága, és akkor a pártoknak is rá kell jönniük, hogy ebben a szituációban nem hivatkozhatnak arra, mit értek el az áprilisi választáson. Mellár Tamás azt mondta, a Fidesz most azzal takarózik és azzal él vissza, hogy kétharmada van, de szerinte ez egy másik szabályrendszerben nem lenne így. Ezért kell arra törekedni, hogy új játékszabályokat alkossanak meg.

Egy hallgató véleményét kommentálva műsorvezetőnk kérésére elmondta, tehetségesnek tartja Orbán Viktort, jó a helyzetfelismerő képessége, gyorsan dönt. Nem ez vele a probléma, hanem az, hogy rosszra használja a képességeit, az erkölcseivel van baj. Valamikor 2002 után, amikor bukott, elhatározta, hogy minden tehetségét arra használja, hogy bebetonozza a hatalmát, és ez a gond. Mellár Tamás az első Orbán-kormány alatt a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2022. november 09., szerda 16:05
Műsorvezető: Bolgár György