„Klubrádió
A lényeg

Szabó Tímea kimondta a parlamentben, hogy „lex megdöglesz”, elvették tőle a szót

2/11/2022 18:14

| Szerző: Klubrádió

A párbeszédes Szabó Tímea a parlamenti azonnali kérdések órájában az általa „lex megdöglesz”-nek elnevezett szociális törvényről kérdezte Orbán Viktort, a kifejezés azonban nem tetszett különösebben az ülést vezető Latorcai Jánosnak, ezért elvette tőle a szót.

Szabó Tímea a Semjén Zsolt és Pintér Sándor jegyezte 160 oldalas salátatörvénybe csomagolt rendelkezést nevezte el így, amely az 1993-ban elfogadott szociális törvényt írja át oly módon, hogy egyrészt kijelenti: az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, másrészt pedig az állam lényegében a legminimálisabbra csökkenti a saját felelősségét, és csak abban az esetben lennének hajlandóak segíteni a rászorulókon, ha már a családjuknak, az önkormányzatnak és a karitatív szervezeteknek sincs módja rá.

Szabó Tímea szerint a törvénymódosítás arról szól, hogy „aki szegény, az dögöljön meg”. Felidézte, az ellenzék hiába kényszerítette korábban 22 órás vitára a kormányt, mert továbbra sem kaptak választ arra, hogyan fogják átalakítani a szociális ellátórendszert. Latorcai János elvette tőle a szót – és később le is teremtette őt emiatt –, amiért a „megdöglesz” kifejezést használta.

Orbán Viktor szintén a „megdöglesz” kifejezésre tért ki válaszában, szerinte ezt emberekre ezt a kifejezést ne használjuk, mert „visszatetsző”. Ezt követően a munkaalapú gazdaság fontosságáról beszélt, segélyezés helyett munkát kell adni azoknak, akik a privát szférában nem tudnak elhelyezkedni, közölte. Szabó Tímea azon kérdésére, hogy mi történik azokkal, akik nem tudnak dolgozni, a miniszterelnök azt mondta, hogy a jövő évi költségvetésben a 2010. évihez képest több mint háromszor annyi szociális és gyermekvédelmi kiadás van tervben. Azzal pedig meg van elégedve, hogy az állam végső szereplőként jelenik meg a szociális ellátásban.

Az azonnali kérdések órájáról hosszabban ITT számoltunk be.

(via Népszava)