„Klubrádió
A lényeg

Orbán: A többletbevétel a rezsivédelmi alapba megy, abból nem lehet emelni a tanárok bérét

2/11/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

A Parlamentben az azonnali kérdések órájában kérdezték Orbán Viktort ellenzéki politikusok. Az MSZP-s Harangozó Tamás felhozta, hogy 2590 milliárd pluszadóbevétel érkezett a kormányhoz, ebből miért nem emelik a tanárok bérét, amire az volt a válasz: minden egyes többletbevétel a "rezsivédelmi alapba" megy, kellenek az uniós források. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a felesége tudja, mennyi rezsit fizet, és lakhatna rezidenciában is, de nem teszi.

A kormány az uniós pénzekhez köti a pedagógusok béremelését, de a magyar államkincstár adatai szerint 2590 milliárd pluszadóbevétel érkezett a kormányhoz, ezt a pénzt költhetnék a bérekre is, miért nem adják meg ebből a tanároknak az emelést? – kérdezte az MSZP-s Harangozó Tamás Orbántól. A másik kérdése pedig az volt: hogy lehet, hogy Pakson 12 forintért megtermelik az áramot, miért adják akkor a lakosságnak 70 forintos áron az áramot? – ez pedig a másik kérdése.

A miniszterelnök szerint minden egyes többletbevétel a "rezsivédelmi alapba" megy. Az uniós források nélkül 4-6 év alatt lehetne csak emelni a tanárok bérét – tette hozzá. Harangozó erre úgy reagált, az utcára vonuló tanárok megmutatták, hogy a kormány által belengetett emelési ígéretek nem elegek, mire Orbán azt mondta, sajnos másképp nem lehet.

Orbán Harangozó Pakssal kapcsolatos kérdésére azt válaszolta, a legdrágább áram ma Magyarországon a zöldenergia, a legolcsóbb pedig az atomenergia.

Orosz gáz és rezsicsökkentés

Arató Gergely, a DK képviselője felidézte, hogy a választás előtt Orbán még azt mondta: ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés. Mivel azóta sok fogyasztónál nőtt az energia ára, szerinte a kormány átverte a magyarokat a rezsicsökkentés megszüntetésével, így most Európa egyik legmagasabb energiaárát fizetjük. Arató szerint az utóbbi hetekben harmadára csökkent a gáz piaci ára, ezzel kapcsolatban kérdezte: mikor fogják a nyári emelés után most csökkenteni az árakat?

Arató kérdésére gyakorlatilag "elmúltnyolcévvel" reagált a miniszterelnök: azt mondta, 2010-ben Magyarországon volt a legmagasabb a gáz ára, 2021 második felében ez minden európai országban emelkedett Magyarországot kivéve, mert itt a családok többségét az átlagfogyasztásig meg tudták védeni a gázárak emelésétől. Orbán azt is felemlegette, hogy a 2010 előtti kormányok több megszorító intézkedést is bevezettek, például a földgáz árát is sorozatosan emelték.

Mennyi rezsit fizet Orbán?

Bedő szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt a fél ország a most jövő rezsiszámlák miatt. Emiatt kérdezte: Orbán mennyi rezsit fizet budapesti és felcsúti házai, valamint hatvanpusztai birtoka után? (Utóbbi a miniszterelnök szerint édesapjáé – a szerk.)

Orbán Viktor erre úgy reagált: a felesége írásban fog válaszolni. A miniszterelnök szerint ő a törvények szerint lakhatna rezidenciában is, de nem él ezzel, magánlakásban lakik, így magánügy, hogy mennyit tesznek ki a rezsiszámlái.

Kivonulás a szociális ellátórendszerből

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője szerint a múlt héten benyújtott, általa „lex Megdöglesz”-nek nevezett törvény alapján az állam ki akar vonulni a rászorulók, idősek és betegek gondozásából. Ezért kérdezte: pontosan hogy fogják átalakítani a szociális ellátórendszert a törvénnyel összhangban?

A 444 hozzátette: az ülést vezető Latorcai János elvette a szót Szabó Tímeától – és később le is teremtette őt emiatt –, amiért a "megdöglesz" kifejezést használta.

A miniszterelnök szerint a céljuk, hogy minél többen dolgozzanak, és ennek megfelelően ma egymillióval többen vannak munkában, mint 2010 előtt. Orbán visszatetszőnek nevezte, hogy Szabó Tímea emberekre használta a megdögleni szót. Azt is mondta, hogy a 2023-as költségvetésben több mint háromszor annyi pénz jut majd szociális és gyermekvédelmi célokra, mint a 2010-esben.

A postát át kell alakítani

Ha a posták is bezárnak, az a vidéki élet végét jelentheti, mondta a jobbikos Dudás Róbert Orbánnak. Novembertől ugyanis 366 posta szűnik meg ideiglenesen az országban az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

Orbán erre úgy reagált, „régóta küszködünk” azzal a problémával, hogy a posta veszteséges vállalat, ezért mindenképpen belül át kell alakítani, meg kell újítani, máskülönben tovább hanyatlana: „a postát csak így tudjuk életben tartani”, mondta.

(forrás: telex, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)