„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: A kormány hazugsággyára a tanárok béremelésének felét viszi el

3/11/2022 18:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha a közmédia működési költségeit ésszerűen határoznák meg, és nem propagandára költenék a közpénzt, akkor 150 milliárd forint szabadulna fel, ami a fele a tanárok béremeléséhez szükséges összegnek – véli Hadházy Ákos független politikus.

2022. november 03. Megbeszéljük - részlet 22.11.03. Hadházy Ákos
15:00
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy Hadházy Ákos blokádot tervez kialakítani az MTVA székházánál. A független politikus a korábban azt mondta, a hazugsággyár megdönthető, ha nagyon sokan segítenek ebben. Ehhez kell az is, hogy minél többen jöjjenek el pénteken, november 4-én, és "blokád alá vegyék" az MTVA székházát.

A független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán jelezte, egyetlen törvényjavaslatot tervez benyújtani a következő években, amellyel betiltaná a közpénzből finanszírozott állami propagandát. A kormány és az állami szervek, vállalatok ugyanis évente több tízmilliárd forintért rendelnek különféle reklámkampányokat. Ezt "tájékoztatásnak" nevezik, de valójában a Fidesz-KDNP kampányának megtámogatása költségvetési eszközökkel.

A politikus a Megbeszéljük csütörtöki adásában beszámolt napi tevékenységéről. Elmondta, minden nap fogadó órát tart a sátra mellett, sokan meglátogatják. Kiemelte Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét és Baranyi Krisztinát, Ferencváros polgármesterét, akik szerdán látogattak el hozzá, valamint Ungváry Krisztiánt, akivel a történész Telexen megjelent Mindszenty bíborosról szóló írásáról beszélgettek. Az M5 ugyancsak foglalkozott a tanulmánnyal, négy történészt hívott meg, hogy a tanulmányról beszélgessenek. Hadházy hozzátette, a műsorba épp csak a szerzőt nem hívták meg, aki így nem tudott a publikációjával kapcsolatos gondolatokra, kérdésekre reagálni. Így beszélgetésük hiánypótlás mellett kiváló szemléltetője annak is, hogy mennyire egyoldalúvá, kormányközelivé vált a közmédia.

Megjegyezte, hogy Magyar Újságírók Országos Szövetsége is szimpátiájáról biztosította, akik ugyancsak megjelentek sátránál. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum vezetője, Gelencsér Ferenc látogatta meg. 

Hadházy arra is felhívta a figyelmet, hogy a közmédia 2023-ban 126,6 milliárd forintból gazdálkodhat. A kormány, kormányhirdetésekre további 50 milliárd forintot költ. Ráadásul "miközben a rendőrök, a tűzoltók a tanárok még a telefonjukat sem tölthetik a munkahelyükön, a köztévében folyamatosan ég a lámpa" – mondta, hozzátéve, hogy ha ésszerű keretek közé szorítaná a kormány a "hazugsággyár" költségvetését, amely 25 milliárdból is működhetne, akkor 150 milliárd forintot takaríthatna meg, és ez a fele annak az összegnek, amelyből a tanárok béremelését rendezni lehetne. A tanárok által követelt 45 százalékos béremelés ugyanis 300 milliárd forintba kerülne.

Hadházy reagált az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre felvetésére is, aki – bár azt állította, szimpatizál a kezdeményezéssel – hiányolta az előzetes egyeztetést politikustársa tervével kapcsolatban. Hadházy megjegyezte, Komjáthi olyan kommentet is közzétett, amelyben azt állítja, bűn az MTVA előtti akció, mert eltereli a figyelmet a tanárok tiltakozásáról. Hadházy ezzel szemben hangsúlyozta, pártokkal valóban nem, de a tanárokkal, diákokkal egyeztetett, pontosan azért, hogy akciójával ne terelje el a figyelmet a tiltakozásokról. Hiszen épp az lenne a cél, hogy a fontos dolgokról – és a tüntetések éppen ilyenek – ne vonja el a figyelmet, sőt a tanárok akcióját is erősítse.

A független országgyűlési képviselő pénteken, november 4-én 17:30-ra vár mindenkit, hogy "blokád alá vegyék" az MTVA székházát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Hadházy Ákossal
2022. november 03., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György