„Klubrádió
Reggeli gyors

Pedagógusok Szakszervezete: A nemzet szégyene, hogy külföldtől várja a bérrendezést a magyar kormány

3/11/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hogy a kormány a pedagógusok fizetését külföldi forrásból akarja fedezni, a nemzet szégyene, mondta a Reggeli gyorsban Totyik Tamás szakszervezeti vezető. Aki szerint mára a kormány is elismeri, hogy a pedagóguséletpálya modell egy csőd. Szerinte már csak Orbánnak kellene rábólintania, hogy az oktatás helyzete rendeződjön, de a politikai akarat valamiért hiányzik. Ezért kiderült a tegnapi parlamenti vitanapon.

2022. november 03. Reggeli gyors - részlet 22.11.03. Totyik Tamás
10:14
00:00

Politikai vitanapot tartottak szerdán a parlamentben ahol a kormány belügyi államtitkárától elhangzott az a mondat is, hogy a kormány tettekben is a pedagógusok mellett áll. Totyik Tamás,  a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Reggeli gyorsban erről azt mondta, a kormány pont egy éve mondta jelentette ki, hogy az oktatásban nincs semmi probléma. Aztán decemberben 250 ezer forint cafeteriát adtak, amiért cserébe azt kérte a kormány, hogy a pedagógusok tekintsenek el a sztrájkköveteléseiktől. Ehhez képest a kormány által beígért felzárkóztatás a diplomás átlagbér 80 százalékához, az egy "nagyon komoly előrelépés", ami 2 ezer milliárd forintos bérrendezést jelentene, mondta Totyik Tamás, aki hozzátette: ha a kormány meg tud egyezni Brüsszellel. Ezzel kapcsolatban a szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a nemzet szégyenének tartja, hogy külföldi forrásból akarják a nemzet jövőjét megoldani, nem hazai erőforrásból.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2022. november 2. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólal az ellenzéki frakciók kezdeményezésére napirendre tűzött Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről című politikai vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Az oktatásrendszer nagyon komoly válságban van, jelentette ki Totyik, aki szerint a bérrendezés csak egy szükséges, de nem elégséges feltétele a megoldásnak. A pedagógusok által hangoztatott problémákat, hogy egyre kevesebb a tanár, hogy mennyire kevés az átlagkeresetük, sosem cáfolta adatokkal, Totyik szerint a felvetéseikre csak "lehajtották a fejüket és nem válaszoltak". Amikor pedig  júniusban feltöltötte a kormány azt a pályázatot, amivel az EU-s pénzekhez szeretne hozzájutni, abban "mindent elismerték a pedagóguspálya csődjével kapcsolatban", ezért sem értette a kormánypárti politikusok szerdai viselkedését a parlamenti vitanapon.

Totyik úgy véli, hogy a politikai szándék hiányzik a kormányzat részéről: "ez a lépés hiányzik, hogy a miniszterelnök rábólintson".

A pedagógusok a jövő héten is találkoznak a kormány képviselőivel, de az sem biztos, hogy azon az oktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor részt vesz, ahogy a tegnapi vitanapot is kihagyta. Totyik nem is vár a találkozótól radikális áttörést, "nem vagyunk ennyire naivak" - mondta. 

Éppen ebből kifolyólag Totyik szerint a tanárok tiltakozó akciói tovább folytatódnak, mert ha bérkérdésben meg is tudnak állapodni, de van még azon kívül három további sztrájkkövetelésük, közte olyan, ami "egy fillérjébe nem kerülne a kormánynak" (a tantermi, a tanulók munkaterheléséről, a NAT újra gondolásáról, amit Totyik létfontosságúnak nevezett), de még arról sem akarnak a kormány tagjai megállapodni. A szakszervezeti vezető arra kéri a kormányt, hogy vegyen példát Portugáliától és Lengyelországtól, amelyek tíz év alatt felzárkóztatták a közoktatásukat az európai mezőnyhöz. "Ezt Magyarországon miért nem  tudják megoldani, mi miért a középmezőny végén vagyunk?"

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány 20 vagy akárhány százalékkal emelgetné a pedagógus bért, Totyik kijelentette, ahogy az Európai Bizottság javaslatában is szerepel, nem 20 százalékokról van szó, hanem arról, hogy a pedagógusok bére jövőre érje el a diplomás átlagkeresetek 65 százalékát, majd 70 százalékát, és három év múlva a 80 százalékát.