„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komjáthi Imre: Hadházy egyeztessen velünk, mielőtt magánakcióba kezd!

28/10/2022 20:41

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerint fontos és bátor kiállás, amit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tesz az MTVA Kunigunda utcai épületénél. De egyedül Hadházy kevés lesz ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, tette hozzá Komjáthi. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy a "Lex Megdöglesz" 22 órás parlamenti vitája megmutatta, volna még lehetősége közös fellépésre az ellenzéknek ehhez hasonló óriási figyelmet és közérdeklődést számot tartó kérdésekben.

2022. október 28. Megbeszéljük részlet- 2022.10.28. Komjáthi Imre
17:10
00:00

"Önmagában én is kevés lennék, ő is kevés, viszont ha én próbálnék hasonló akciót végrehajtani, akkor biztos, hogy előtte egyeztetek" – mondta a szocialista Komjáthi Imre, amikor Hadházy Ákos magánakciójáról beszélt. Komjáthi szerint a politika a kompromisszumokról szól, és arról, hogy egy javaslat mögé többséget kell tudni előállítani. Hozzátette tiszteli Hadházy bátorságát, de, ha az a független képviselő célja, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, akkor szerinte ezt nem fogja elérni.

A riporter, Bolgár György ezután arról kérdezte Komjáthit, hogy mit gondol Parragh László azon szavairól miszerint Magyarország versenyképességének alapja az olcsó munkaerő. Az MSZP társelnöke erre úgy reagált, hogy figyelni kell, mit mond Parragh, ugyanis vele mondatja ki a Fidesz, hogy mi a kormány társadalompolitikája. A Fidesz szemünk előtt valósítja meg az olcsó munkaerő előállításának programját – mondta Komjáthi. Hozzátette, ez látszik a tönkrevert közoktatásban, a lebutított szakképzésben, a társadalmi mobilitás felszámolásában, a falhoz állított szakszervezetekben és a sztrájkjog kicsinálásában. "Minden másik hazug propaganda" – mondta. Szerinte a Fidesz az országban akar urakat és szolgákat, ehhez kapcsolódik, hogy a Parlamentben éppen folyik a szociális törvény kizsigerelése.

Komjáthi maga is ott volt a Parlamentben az obstruáló ellenzéki felszólalók közt. Elmondása szerint többször 15 perces hozzászólásokban vitatkozott Rétvári Bencével és Nacsa Lőrinccel. Azonban Komjáthi szerint nem tudtak értelmes választ kicsikarni a kormánypárti képviselőkből arra a kérdésre, hogy miért kell beletenni azt a passzust a törvénybe, miszerint az egyén gondoskodjon saját magáról, aztán ha nem megy, akkor a család. Ugyanakkor nincs meghatározva, hogy  a család konkrétan milyen mélységig megy el, testvér, unokatestvér is benne van-e még – mondta Komjáthi.

Az MSZP-frakció egy módosító javaslatban kezdeményezte egyrészt ennek a "vérlázító" résznek az elhagyását, másrészt javasolták, hogy a törvény állapítson meg egy nyugdíjminimumot felváltó szociális vetítési alapot, amelynek az összege a mindenkori minimálbér 40 százaléka lenne, így ez az ellátás a mostani 28 500 forintról 80 ezer forintra emelkedne – nyilatkozta Komjáthi.

Jelen pillanatban az MSZP, az LMP és a Párbeszéd állt bele aktívan a szociális törvényről szóló vitába. Komjáthi előre mutatónak tartja az ellenzék közös fellépését, és a további együttműködést szorgalmazza. Hozzátette, meglepő volt látni, hogy sokszor mennyire sikerült kizökkenteni a fideszes politikusokat, akár Rétvári Bencét, vagy Nacsa Lőrincet is, amikor emberi hangon szóltak hozzájuk. Komjáthi szerint igyekeztek a kormánypárti politikusok "szívére hatni", ugyanis volt olyan pillanat, amikor Rétvári Bencén látszott, hogy a válasza kezdetén elérzékenyült. Ezen tapasztalatokból kiindulva Komjáthi úgy látja, újszerű módszerekhez kell folyamodniuk az ellenzékieknek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Komjáthi Imrével
2022. október 28., péntek 16:15
Riporter: Bolgár György