„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Akkor győzhet az ellenzék, ha minél többen rájönnek, hogy egy ügy van

20/10/2022 21:52

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint akkor győzhet az ellenzék, ha minél többen rájönnek, hogy nincsenek külön ügyek, egy ügy van, és a szolidaritást valóban gyakorolják. A független képviselő azt is üzente az ellenzéki embereknek: a diákok és a tanárok mellé kell állni, el kell menni az általuk szervezett Kálvin téri tüntetésre.

2022. október 20. Megbeszéljük részlet - 2022.10.20. Hadházy Ákos
11:54
00:00

Mit lehet kezdeni az úgynevezett nemzeti konzultációval? – kérdezte műsorvezetőnk, Bolgár György Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőtől. Aki azt mondta: mindig vannak ilyenkor jó ötletek annak megmutatására, hogy ez mennyire felháborító, de a kommunikáció már kevés, valódi nyomásgyakorlásra van szükség a kormánnyal kapcsolatban. Említette, hogy összegyűjtöttek 260 ezret, és falat építettek belőlük a Várban, a miniszterelnökség elé. Illetve korábban Szél Bernadettel megnézték azt a helyet, ahol elvileg összeszámolják a végeredményt, de nem mutatták meg.

 
Hadházy Ákos független képviselő a 260 ezer összegyűjtött nemzeti konzultációs ívvel a budai Várban (kép: Facebook)
 
 

Azonban a pártoknak és az ellenzéki szavazóknak is be kell látniuk, hogy az állami hirdetések betiltása és az állami média visszavétele a köz számára elsődleges cél kell, hogy legyen. Ezzel kapcsolatban elmesélt egy történetet: egyperces videót akart felvenni a Kunigunda útján (ahol az MTVA székháza van), de rögtön megjelentek a biztonsági őrök és bezártak minden kaput. Annyira rohantak zárni, hogy az egyik biztonsági őr, aki kint cigarettázott, kint is ragadt. Kitakarják az arcokat és közzéteszik majd a videót, „egészen szürreális volt” – fogalmazott Hadházy Ákos.

Október 23-ával kapcsolatban kiemelte: el kell érni, hogy visszavegyék az öt kirúgott tanárt, azt is, hogy a kormány szóbaálljon a tanárokkal, és nagyobb a feladat, mint a fizetésemelés kiharcolása. Hangsúlyozta, most az a fontos ügy, hogy a diákok és a tanárok mellé kell állni, el kell menni az általuk (és nem politikusok által) szervezett Kálvin téri tüntetésre. Akkor győzhet az ellenzék, ha minél többen rájönnek, hogy nincsenek külön ügyek, egy ügy van, és a szolidaritást valóban gyakorolják. Itt azért lehet esély, mert az oktatás ügye nagyon sok embert érint, a diákok és a tanárok mellett szülőket, nagyszülőket. De még ha valakinek nincs is ilyen kötődése, akkor is ki kell állnia mellettük, mert olyan rétegről van szó, amelyet megaláz a kormány.

De szerinte az oktatásügy problémái is akkor oldódnak meg, amikor a rendszer alapjai, bástyái megdőlnek. Amíg a propagandagépezet működik és 8 millió, a maradék független sajtó meg 1-2 millió emberhez jut el, addig minden tiltakozás elől el tudják téríteni nagyon sok ember figyelmét és dühét. „Minden akció annyit ér, amennyi látszik belőle” – összegezte.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. október 20., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György