„Klubrádió
A lényeg

Hadházy szerint a tanárokat kirúgó tankerületis plagizálva szerezte a diplomáját

11/10/2022 14:29

"Az öt tanárt kirúgó Marosi Beatrix tankerületi vezető diplomamunkájának jelentős része rossz plágium, a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll" - írja tegnaptól hivatalosan is parlamenti képviselőként dolgozó Hadházy Ákos.

A Corvinus diplomaosztó ünnepsége
 
Illusztráció 
Budapest, 2015. július 14. A hallgatók a levegőbe dobják a diplomaosztón viselt sapkát a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok és politológia BA szak diplomaosztó ünnepségén. MTI Fotó: Bruzák Noémi/részlet
 
 

Marosi a halálbüntetésről írta a szakdolgozatát Hadházy szerint "az egyik legkisebb renoméjú egyetemen", a Kodolányin, "ami arról szólt, hogy 2x16 tanárral elbeszélgetett a halálbüntetésről, és bár az elején sok volt a bizonytalan, a végén a többség már támogatta a - Fidesz propaganda által is felvetett - halálbüntetés visszaállítását" - írja a képviselő.

Hadházy ezután megkért egy általa meg nem nevezett, de hozzáértőként említett magyar állampolgárt, hogy "elemezze" a dolgozatot. A szakdolgozat mondatainak eredetiségét manuálisan ellenőrizték.

A szakértő szerint "a diplomamunka legalább 36%-a más forrásokból szó szerint átemelt, ennek megfelelő jelölése nélkül". "Több esetben a megadott forrás nem volt megtalálható vagy pedig diplomamunka megjelenése óta megváltozott". És Marosi Hadházyék szerint a konzulense nevét sem tüntette fel.

"Amennyiben szó szerint idézünk valamiből, kötelező idézőjelet használni, akkor is, ha feltüntetjük a forrást. Ez nem egyszerű formai hiba, hanem súlyos etikai vétség, plágium" - írja az egykori magán főiskola saját szabályzatára hivatkozva Hadházy. 

Ezen kívül a betűméret és a betűtípus többször megváltozik a diplomamunkában, a tartalomjegyzékben „Hiba! A könyvjelző nem létezik” hibaüzenet is szerepel, a felhasznált irodalom trehányul összedobált, betűtípus, betűméret többször megváltozik, nem számozott, formai elvárásoknak egyáltalán nem felel meg, a linkek sokszor nem vezetnek sehová, mivel helytelenül lettek beillesztve, az oldalak nem számozottak", van olyan ábra aminek nincs száma és a kép minősége se megfelelő.

Azt is írja a "szakértő", hogy a munka "jelentős része mások munkájának szó szerinti átemelése. Azonban megjegyzendő, hogy a szerző több esetben komolytalan forrásokból dolgozott, mint például a magyar nyelvű Wikipédia vagy pedig valamilyen ismeretlen eredetű Word dokumentum".

A Klubrádió kérdéseket küldött Marosi Beatrixnek Hadházy vádjaival kapcsolatban, amint válaszol, új cikket írunk belőle.