„Klubrádió
A lényeg

"Beleálltam olyan akciókba, amik miatt ma is tükörbe tudok nézni"

1/10/2022 13:32

A pénteken kirúgott egyik gimnáziumi tanár, Palya Tamás a Facebookon búcsúzik a kölcseys tanári karrierjétől.

Palya Tamás 2017 óta tanított a budapesti Kölcsey Ferenc gimnáziumban kémiát, miután 24 évet lehúzott Püspökladányban tanárként. Onnan azért jött el – és számolták fel ottani életüket családilag –, mert 2014-ben a Fidesz frakciójából neveztek ki egy igazgatót az iskolában, és három év kellett, mire rájöjjön: ott neki nincs jövője. 

Szeretett a Kölcseyben tanítani, szakmai sikerei is voltak, több diákja is jól teljesített a tanulmányi versenyeken. Palya különösen büszke arra, hogy olyan diákok is szerették az óráit, akik a kémiáért nincsenek oda. Azt mondta, hogy beleálltam a tanári akciókba, ezért pedig ma is tükörbe tud nézni, ami neki nagyon fontos. 

Kirúgásáról megírta, hogy éppen órát akart tartani, amikor a tankerület vezetője hivatta és átadta neki személyesen a felmondólevelet. Ezután Palya visszatért a tanterembe, közölte a tanítványaival a hírt, hogy kirúgták, akik először el sem akarták ezt hinni, majd többen is megkönnyezték.

"És nem érdekel sem Maruzsa Zoltán, sem Pintér Sándor, sem Marosi Beatrix (na csak leírtam a nevét), ha attól jobb lesz a magyar közoktatás, hogy Palya Tamás már nem része ennek, akkor legyen úgy. Sok sikert hozzá!"

Posztját azzal zárta, hogy nem kell aggódni miatta, már van állásajánlata. A teljes szöveg alább olvasható kattintás után.

Pénteken este több száz fős tüntetés volt a Kölcsey előtt, hétfőn reggel újabb demonstráció lesz a Tanítanék mozgalom szervezésében.