„Klubrádió
A lényeg

Elégették a tanároknak küldött figyelmeztető leveleket a tüntetésen

14/10/2022 19:02

| Szerző: Klubrádió

Több ezres tüntetés volt Budapesten pénteken az oktatás jövőjéért. A demonstrálók a Hősök terétől vonultak a Belügyminisztérium elé, ahol kormánypárti lapokból gyúrt papírgalacsinokkal dobáltak meg karton Pintér Sándorokat. Majd a színpad előtti olajoshordóban meggyújtották a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak küldött figyelmeztető (a szervezők szerint fenyegető) leveleket.

„Amikor a hatalom megfélemlít, akkor már a hatalom fél” – ez a tüntetés jelszava. A résztvevők a Hősök terétől a Belügyminisztériumhoz vonultak. A Metropol című kormánypárti lapból papírgalacsinokat gyúrtak, majd azokon üzentek a színpadon ironikusan "sztárvendégként" beharangozott kartonpapír Pintér Sándoroknak (mivel az oktatásért is a belügyminiszter felel). Tudósítónk 7 óra körül nem látott nagy rendőri készültséget.

 
kép: Klubrádió
 

A résztvevők azt skandálták, hogy "Gyere ki, Sanyi!", illetve az oktatásügyi tüntetések fontos jelszavait: "Nincs pénz, nincs tanítás", "Nincs tanár, nincs jövő", "Ne rúgjátok ki a tanárainkat!". Elénekelték a legutóbbi tüntetéseken is gyakran elhangzó Mi vagyunk a Grundot, később a Kossuth nótát is.

A szervezők behoztak egy olajoshordót a színpad elé, és abba dobálták a tanároknak küldött fenyegető leveleket, amelyeket azért kaptak, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. "Gyújtsuk fel!" – skandálta a tömeg, és égtek is a levelek (ezt videónkon is megtekinthetik). Az akció után az egyik szervező elmondta, több mint ötszáz tanár kapott ilyen, fenyegetőnek nevezett leveleket. Az is elhangzott, hogy a diákokat is vegzálta a tankerület: arról kérdezősködtek, ki vett részt az október 5-i élőláncban. A kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezését követelték.

Az egyik szervező felolvasta a négy pontban összefoglalt követeléseiket:

  1. Azonnal megoldást a tanárhiányra, azonnali béremelést!
  2. Tanítható mennyiségű tananyagot!
  3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  4. Figyelmet az oktatásra, tényleges nemzeti konzultációt, a diákok, a tanárok, a szakszervezetek és a szakértők bevonásával!

Ekkor a 2006-os tüntetések egyik jelszava, az Elk*rtad! is felhangzott, csakhogy az akkori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc helyett Pintér Sándornak és az Orbán-kormánynak címezve.

"Parancsot teljesítenek"

Strbka Anna, az Eötvös József Gimnázium végzős diákja azt mondta, szeretné hinni, hogy bizonyos dolgok még ebben az országban sem történhetnek meg, de gyakran csalódnia kell. A figyelmeztető levelek puszta léte is megalázó és elfogadhatatlan szerinte, de azt gondolja, ezt még a magyar nép sem tűrheti el. Büszke rá, hogy a tanárai bátorságot is tanítottak nekik a kiállásukkal, azzal, hogy "megmutatják, hogy lehet ebben az országban erkölcsös embernek maradni". "Meddig tudnak elbújni, meddig tudnak azzal érvelni, hogy ők csupán parancsot teljesítenek?" – kérdezi a tankerületi vezetőkre utalva. "Nem hagyjuk" – skandálta a tömeg.

Levelet írtak Pintérnek

A Belügyminisztérium alá tartozó tankerületek leveleket küldözgetnek a tanároknak, ezért a tüntető diákok is levelet írtak Pintér Sándornak, az egyik szervező fel is olvasta. Ebben az áll: mélységes sajnálattal értesültek arról, hogy Pintér a közelmúltban részt vett több kiváló tanár elbocsátásában és szégyenteljesen megfenyegettek más tanárokat. Miután tanárhiány sújtja az országot, ez a tüntetők szerint "jogilag és erkölcsileg kritikán aluli". Szerintük Pintér ezzel rossz példát mutat a diákságnak és a társadalomnak. "Mi járunk iskolába, de ezt a körülmények megnehezítik, mert a tanárokat fenyegetik vagy kirúgják. Ha folytatja ezt elfogadhatatlan, erkölcstelen és diktatórikus magatartást, a saját állását kockáztatja. Így még az önbe fektetett igencsak csekély bizalmunk is el fog veszni, mivel nem biztosít számunkra megfelelő színvonalú oktatást.” Aláírás: közoktatásban tanuló diákok.

Tüntetés 23-án, sztrájknap október 27-én

A szervezők bejelentették, hogy megalakult az Egyesült Diákfront. Az új szervezet az ország különböző városainak diákokból álló tiltakozó csoportjait fogja össze. Még a logójában is megjelenik a kockás motívum.

Közölték: folytatják a külső-pesti tankerületnél, mert ott is fenyegették őket, és október 23-án is. A tömeg sokáig skandálta: "Folytatjuk!". Október 23-án 16 órára várnak mindenkit a Kálvin térre, ahonnan a Műegyetem rakpart mint történelmi helyszín lesz a cél – jelentette be Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a színpadon. A PDSZ és a PSZ közösen hirdetett sztrájkot október 27-ére. Ezt a "gyalázatos törvény alapján" 20-ig be kell jelenteni az intézményekben – fűzte hozzá Nagy Erzsébet. A résztvevők zárásként még egyszer azt skandálták: "Folytatjuk", majd ismét elénekelték a Mi vagyunk a Grundot. Nem sokkal nyolc után kiürült a BM előtti tér.

Az előzményekről ITT és ITT olvashatnak.