„Klubrádió
Esti gyors

Nagy Erzsébet: A tanárok bérének azonnali rendezésére volna szükség

13/10/2022 21:18

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely azt ígérte, ha lesz megállapodása a pedagógusok béremeléséről, akkor 2025-ben 777 673 forint lesz a tanárok átlagos bruttó keresete. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos választmányi tagja szerint azonban ezek az ígéretek nem oldják meg az oktatás aktuális problémáit. Az Esti gyors című műsorban arról beszélt, hogy a bérek azonnali rendezésre lenne szükség.

2022. október 13. Esti gyors részlet - 2022.10.13. Nagy Erzsébet
07:41
00:00

A korábbi, jobbára "szalmalángnak" bizonyult megmozdulásokkal ellentétben a tanártüntetések terén most már országszerte tábortüzek lobognak Nagy Erzsébet szerint. Mint nyilatkozta, országszerte egyre több helyi akcióról kapnak híreket. "Elképesztő módon megmozdult az ország, az egészen kistelepüléseken is" – mondta. Hozzátette, a megmozdulások most már nem csak arról szólnak, hogy a tanárok érvényesíthessék a sztrájkjogukat. A szülők és diákok az ellen is demonstrálnak, hogy megvédjék a pedagógusokat a tankerületektől érkező fenyegető levelektől és az igazságtalan kirúgásoktól.

Nagy Erzsébet szerint a pedagógusok társadalmi támogatottsága azért nőhetett meg ennyire látványosan, mert sokan rádöbbentek az oktatás tarthatatlan állapotára. Az iskolás gyerekek szülei egyre többször szembesülnek azzal, hogy az iskolában a gyerekeknek megint a magyartanár tartotta a fizikaórát, vagy rosszabb esetben egy pedagógiai asszisztenst küldenek be mindössze azért, hogy felügyelje az osztályt. "Az oktatás színvonala gyakorlatilag olyan mértékben lesüllyedt, hogy már csak a gyermekfelügyeletre terjed ki az intézménynek a munkája" - mondta Nagy Erzsébet. Hozzátette, ez már azt jelzi, hogy a közoktatás gyakorlatilag összeomlott, hiszen nem tud használható tudást biztosítani a gyerekek számára, veszélyezteti a továbbtanulási esélyeiket, és ezáltal ellehetetleníti az ország jövőjét.

Nagy Erzsébet azt is mondta, hogy a kormány ígéretei nem kínálnak azonnali megoldást az oktatás jelenlegi problémáira. Hiába mondogatja a kormány, hogy mi lesz 2025-ben, attól még a számlákat most kell fizetnie a tanároknak is. A "vágtató" infláció, és az alacsony bérek már most is arra késztetnek sok pedagógust, hogy távozzanak a pályáról. Azonnali béremelésre volna szükség ahhoz, hogy enyhüljön a pedagógushiány – mondta. Hozzátette, a csütörtöki kormánybejelentés is azt mutatja, hogy igenis számít, milyen események történnek az országban. Az érzékelhető mértékű munkabeszüntetés, illetve utcai akciók nélkül ezek az ígéretek sem születhettek volna meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Nagy Erzsébettel
2022. október 13., csütörtök 18:38
Riporter: Kárpáti János