„Klubrádió
A lényeg

Az iskolák már seprűt is a szülőktől koldulnak

13/10/2022 08:32

A kifizetések korlátozását rendelték el a tankerületi központokban, az iskoláknak még a mindennapi működéshez szükséges dologi eszközök beszerzéséért is külön engedélyt kell kérniük, több intézmény pedig a szülőkhöz fordult segítségért – írja a Népszava, ami szerint emiatt az egyik budapesti tankerületi központhoz tartozó középiskola igazgatója a szülőknek Írt levelében tollat, táblafilcet, krétát, fénymásolópapírt, ceruzaelemet, a kukákba műanyagzsákot kért. És az otthon feleslegessé vált eszközöket – például seprűt, irodai széket – is szívesen fogadja, teszi hozzá.

 
Orbán Viktor és a seprű
Forrás: Orbán Viktor/Facebook

 

Az igazgató szerint még egy gombostűt sem vásárolhatnak meg önállóan. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ a lappal azt közölte, hogy csak a legszükségesebb, köznevelési alapfeladatok ellátásához kapcsolódó kifizetések történhetnek meg, az ezen felüli kiadásokat központilag vizsgálják felül október végéig. És a tankerületi központoknak biztosítaniuk kell az intézmények zavartalan működését, ezért „mindent, ami ehhez szükséges, be is kell szerezniük”.

Persze az eszközbeszerzés már szinte természetes módon szülői feladattá vált az elmúlt években, most annyi változott, hogy már véletlenül sincs pénz ilyen eszközökre, és hogy már szellőztetni sem nagyon szabad az iskolákban. Nem véletlenül írta közös nyílt levelében 15 kerületi polgármester, hogy Magyarországon összeomlott a közoktatás.