„Klubrádió
Esti gyors

Komjáthy Anna: Ha a kormány teljesíti az Európai Bizottság követeléseit, a mieink is teljesülnek

12/10/2022 20:52

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A magyar kormány az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásain elismételte az itthon is megtett ajánlását, miszerint diplomás átlagbér 80 százalékára emeli fel a pedagógusok fizetését 2028-ig. Azonban a Bizottság egyrészt azt szeretné, ha ez az ígéret 2026-ig teljesülne, másrészt pedig azt, hogy a diplomás átlagbér 100 százalékát kapják meg a tanárok. Sajtóértesülések szerint a követelésekre végül a magyar kormány is rá fog bólintani. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmány elnöke szerint ezen pontok megegyeznek az szakszervezet követeléseivel. Hozzátette, nagyon hálásak lennének, ha ezek teljesülnének.

2022. október 12. Esti gyors részlet - 2022.10.12. Komjáthy Anna
04:40
00:00

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának elnöke szerint ők erről nem tárgyaltak a kormány képviselőivel, noha néhány napja levelet írtak a miniszterelnöknek annak érdekében, hogy folytathassák az augusztus 30-án megszakadt tárgyalásokat. A PDSZ ekkor úgy állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy nem kaptak időpontot következő egyeztetésre, mivel a kormány az EU-s pénzek beérkezésére vár, hogy azokkal rendezze a pedagógusokbéreket. 

A magyar kormány az utóbbi hetekben az engedékenyebb arcát mutatta a Bizottsággal való tárgyalásokon. Továbbá elkezdték erősíteni azt a narratívát, miszerint a a baloldal akadályozza a pedagógus-béremelést. Valószínűleg szeretnének később abban a szerepben feltűnni, mint akik engedékenyen és készségesen megemelte a tanárok bérét.

Komjáthy szerint a PDSZ nagyon bízik abban, hogy a kormány valóban teljesíti az Európai Bizottságnak tett ígéreteit. Ugyanakkor a PDSZ a Maruzsa Zoltán államtitkárral folytatott tárgyalásokon is kiemelte, hogy az emelés vállalható mértékét haladéktalanul valósítsa meg a kormány saját forrásokból, és ne várjon az Uniós forrásokra. Hozzátette, a pedagógusbéreket nem kizárólag a mostani diplomás átlagbérhez kell rögzíteni, hanem annak változásait folyamatosan le kell követnie a tanárok fizetésének is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Komjáthy Annával
2022. október 12., szerda 18:14
Riporter: Szénási Sándor