„Klubrádió
Reggeli gyors

Tanár szakszervezet más iparágaknak: Egy szolidaritási sztrájk már időszerű lenne!

20/09/2022 11:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Szórványos sztrájk, polgári engedetlenség és diákok, akik az oktatás helyzetének javításáért tüntetnek, éjszakáznak - így teltek az új tanév első hetei. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője szerint a tanárok még sokkban vannak a fenyegetettség miatt, de egyre többen szüntetik be a munkát. Ők azt szeretnék, ha sztrájknapokat jelölnének ki, amikor többen csatlakozhatnak, és más iparágak szolidaritási sztrájkjával észrevehetőbbé is válna, és úgy a kormány is máshogy állna hozzá az oktatás kérdéséhez.

2022. szeptember 20. Reggeli gyors - részlet 2022.09.20. Nagy Erzsébet
09:37
00:00

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a vezetője reméli, hogy a tanárok a sztrájkkal elérnek valamit. A Reggeli gyorsban azt mondta, a gördülő sztrájk még csak most kezdődik, mert a szabályok szerint öt munkanappal előtte be kellett jelenteni. Ha az iskolák úgy csinálnák, ahogy a szakszervezet javasolja, már tegnap is több helyen sztrájkoltak volna. A következő sztrájknap így holnap, 21-én lesz. Eddig tíz helyről érkezett visszajelzés.

Sajtótájékoztató a figyelmeztető pedagógussztrájkról
 
Sajtótájékoztató a figyelmeztető pedagógussztrájkról
 
Budapest, 2022. január 31. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén. A háttérben Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (b-j). MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

 

A szakszervezeti vezető ugyanakkor azt mondta, az iskolák sokszor be sem jelentik, ha sztrájkolnak, így a szakszervezetek sokszor nem tudják, hol voltak, hol nem voltak munkabeszüntetések, ezért arra kérik a tantestületeket, hogy előre is jelezzék nekik a szándékaikat. 

Szerinte az elmúlt napok tiltakozási hullámának témái is összecsúsztak, ugyanis "történt egy döbbenetes dolog", és Miskolcon az igazgatóhelyettes megbízását visszavonták". Emiatt szolidaritási akciók kezdődtek, a kollégák fekete ruhában álltak ki: ezek voltak a nagyszüneti akciók, de ez - mint arra Nagy Erzsébet felhívta a figyelmet - nem munkabeszüntetés. Szó esett az éneklős akcióra, amiről azt mondta Nagy Erzsébet, hogy nagyon szép és jó, ha elterjed, de azt kérték ezeket a kollégákat, hogy az éneklés semmiképpen se helyettesítse a sztrájkot, mert a kormányt nem hatja meg, ha egy fotó erejéig állnak ki a nagyszünetben: Olyan erő kell, amit a bőrükön éreznek, értett egyet a műsorvezetővel.

Szerinte a kezdeti helyzet azt mutatja, hogy "most mindenképpen egy kicsit várni kell." Látható, hogy sok volt a fenyegetés, és ezen a sokkon túl kell esniük a kollégáknak". A szakszervezet ezért gördülősztrájkot javasolt. A PDSZ a PSZ-szel együtt döntött róla, és az előbbi arról is szeretné meggyőzni a PSZ-t, hogy jelöljenek meg jeles sztrájknapokat, amikor mindenki egyszerre léphetne sztrájkba, mert az erőteljesebb lenne, és a kollégák is látnák, hogy máshol is sztrájkba léptek. Nagy Erzsébet szerint sokakat az tart vissza, hogy egyedül érzik magukat, ha úgy érzik, csak ők csinálnak valamit, a többiek meg kivárnak.

"Ezen az apátián és megfélemlítettségen kell túlesni, nagyjából sikerült, és egymást fogják ösztönözni, hogy beleálljanak a sztrájkba" - mondta.

Pozitív példák között említette a pécsi Cserepka általános iskolát, ahol két napra hirdettek sztrájkot, ami ráadásul egy egyházi intézmény, ahol ez mindig "nehezebben szokott menni", de a tanulók többsége nem is jelent meg az iskolában. Megemlítette a szülőket a szakszervezeti vezető, akik többen is vállalhatnák, hogy aznap nem küldik be  a gyerekeiket, és máris "észrevehetőbbé válik az egész". Ezért a szülők is kulcsszereplők, mondta.

Szerinte azért is lenne fontos jeles sztrájknapokat kijelölni, hogy a szolidaritás is nagyobb lenne, más ágazatok is bele tudnának állni egy szolidaritási sztrájkba, "ami már nagyon időszerű lenne".

"Egyre inkább szolidárisak a szülők és a diákok pedig fantasztikusak" - mondta.

A műsorban szó esett még arról a hirdetésről, amire sokan felkapták a fejüket, egy fővárosi alapítványi iskola magasabb bérért keresett takarítókat, mint nyelvet beszélő szaktanárokat. Erről Nagy Erzsébet már hétfőn beszélt.