„Klubrádió
Reggeli gyors

Pedagógus szakszervezet: szükség van egy egységes sztrájknapra

26/09/2022 11:25

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A pedagógus szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek az oktatás világnapjára, október 5-ére, met így más ágazatok szakszervezetei is csatlakozhatnak hozzájuk, mondta Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke a Reggeli gyorsban. Arról is beszélt, hogy nem "Brüsszelre" és a német adófizetőkre kellene várni, hogy megkapják a tanárok a béremelésüket, hanem a magyar költségvetésnek kellene ezt kifizetnie, hiszen láthatóan arra van pénz, amire a kormány akarja.

2022. szeptember 26. Reggeli gyors - részlet 2022.09.26. Komjáthy Anna
07:50
00:00

Az oktatásban dolgozók lehetetlen fizetés mellett dolgoznak, már aki, hiszen emiatt óriási a tanárhiány is, a szakszervezetek és a kormány bértárgyalásai azonban elakadtak, mivel a kormány szerint csak akkor tud majd fizetésemelést adni a tanároknak, ha az ország megkapja az uniós pénzeket.

Diákok a Tanárokért - Szolidaritási menet Budapesten
 
Diákok a Tanárokért - Szolidaritási menet Budapesten
 
Budapest, 2022. március 16. A Diákok a tanárokért elnevezésű szolidaritási menet résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. március 16-án, a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Hogy ez a kormányzati állaspont mennyire hihető, arra Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az elnöke azt mondta, ők végig a tárgyalások során azt az álláspontot képviselték, hogy a pedagógusok bérét nem a német adófizetők pénzéből kellene rendezni, hanem a magyar költségvetésből. Szerinte a béremelésre a költségvetésből lehetőség is lenne, "csak elhatározás kérdése".

A tiltakozási hullám még tavasszal kezdődött, majd a kormány megtiltotta a tanároknak a sztrájkot, és Komjáthy szerint azért szakították meg a sztrájk felfüggesztését szeptemberben, mert szerintük továbbra is nyomást kell gyakorolni, hogy a követelések teljesüljenek. A szakszervezeti vezető elismerte, a kormány nem tárgyal velük, amíg Brüsszeltől választ nem kap, mondta nekik az államtitkár.

Komjáthy elmondta ők tudják, hogy a magyar költségvetés nincs könnyű helyzetben, de szerinte forrás arra van, amire a kormány forrást akar teremteni. És szerinte a pedagógus béremelésre igenis kellene, "mert nem normális, hogy a pedagógusok ennyiért dolgoznak, és nem normális, hogy az iskolákban akkora a pedagógushiány, amekkora, és nem normális, hogy a gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást, így sérülnek a diákok jogai".

Azért döntöttek a gördülő sztrájk mellett, mert tudják, a tanév elején a pedagógusoknak nagyon sok dolguk van, így lehetőséget akartak adni, hogy minden tantestület eldönthesse, mikor akarja és tudja megszervezni, majd a polgári engedetlenségi hullámra azt reagálta a kormány, hogy levélben fenyegették meg a résztvevőket, ezért a szakszervezetek a központilag meghirdetett egységes sztrájk mellett döntöttek, hogy azoknak is lehetőséget adjanak a tiltakozásra, akiket megfélemlítettek "a jogot megkerülő lépést a polgári engedetlenség" után, és így nagyon jelentős egzisztenciális kockázatot vállalnak.

Ugyanakkor a sztrájk következmények nélküli dolog, amiben nem érheti retorzió az abban résztvevőket - mondta a szakszervezeti vezető, aki hozzátette, sok helyről kaptak olyan kérést, hogy legyenek ilyen egységes napok, mert a résztvevőknek szükségük van arra az érzésre, hogy egyszerre csinálnak valamit.

És azért is fontosnak tartották egy kijelölt nap megnevezését, mert azt szeretnék elérni, hogy a többi ágazati szakszervezetnek legyen lehetősége a megmozdulás mellé állni, hogy ne csak nyilatkozatokban támogassák a pedagógusokat, mert így más szakszervezetek is szolidaritási sztrájkot hirdethetnek.

A diákok szolidaritási akciójáról azt mondta, nagyon megható, és hálásak a diákoknak, és örülnek, hogy annak ellenére, ami az utóbbi 12 évben zajlott az oktatásban, felnőtt egy olyan generáció, ami képes gondolkodni, és "nem hajtja le a fejét".