„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin nem hallgatott a tanárokra, aláírta a sztrájkot ellehetetlenítő törvényt

31/05/2022 10:36

Az oktatáspolitika újabb fejleménye, hogy már nemcsak éhbéren tartja az állam a tanárokat, és cinikusan lesepri az asztalról a problémáikat, hanem törvényben rögzítette azokat a feltételeket, amikről korábban a sztrájkok előtt egyeztettek a tanárok a minisztériummal, így gyakorlatilag ellehetetlenítette azt a jogukat, hogy érdemben tilaktozhassanak.

Átvették kinevezési okmányukat az új kormány miniszterei
 
Átvették kinevezési okmányukat az új kormány miniszterei
 
Budapest, 2022. május 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher
 

 

A módosítás törvényi szinten akadályozza meg, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek. A törvény arról szól, hogy milyen köelező feladatokat kell a tanároknak elvégezniük akkor is, ha éppen sztrájkolnak, és ezek a feladatok nagyjából ugyanazok, amiket rendes munkaidőben kellene végezniük, csakhogy ezért még fizetést sem kapnának. Ezért is kérték a frissen megválasztott Novák Katalin köztársasági elnököt, Novák Katalint a tanárok, hogy ne hitelesítse a törvényt, és legalább az Alkotmánybíróságnak küldje el normakontollra, hiszen az alaptörvényben rögzített sztrájkjoga sérül a tanároknak, ő híven elődeihez, Schmitt Pálhoz és Áder Jánoshoz, a miniszterelnököt és a kormányt kiszolgálva aláírta a törvényt.

A törvénymódosításról a múlt kedden, május 24-én szavaztak a parlamentben, és fogadták el a kormánypárti képviselők, majd egy nappal azután, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az államfőhöz fordult, már meg is jelent a törvény. A köztársasági elnök május 25-én, a tanárok kérésével egy időben kapta meg Kövér László házelnöktől a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló salátatörvényt, május 26-án pedig - "szép csendben" - alá is írta. A Magyar Közlönyben még aznap kihirdették a jogszabályt, írja a Magyar Hang.