„Klubrádió
Reggeli gyors

Törley: A szolgák szolgákat fognak nevelni, és ezt nem tudom elfogadni

13/09/2022 14:30

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Már nemcsak az egzisztenciális helyzetükkel és az iskolarendszerrel kapcsolatos problémákkal kell szembenéznünk a tanároknak, hanem a tankerületek fenyegetésével már valódi egzisztenciális ellehetetlenüléssel is. Törley Kata a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy attól tartanak, hogy a kormány jól működő iskolákat is beszánt majd, de egy fenyegető levél miatt a tanárok nem fogják feladni az elveiket.

2022. szeptember 05. Esti gyors részlet - 2022.09.05. Törley Katalin
07:12
00:00

A múlt heti fenyegetőlevél után fel vagyunk dúlva, dühösek vagyunk és olyan kérdéseket kell feltennünk maguknak, amikkel még nem találkoztunk, mondta a Reggeli gyorsban Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, tanár.

Ukrajnai háború - Szolidaritási tüntetést tartottak a szaba
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. április 2. Törley Kata tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája beszédet mond az Egymillióan a szabad Ukrajnáért Facebook-csoport Legyen végre vége! elnevezésű, a szabad Ukrajnáért tartott szolidaritási tüntetésén a Szabad sajtó útján. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

Azkat a tanárokat, akik polgári engedetlenséggel tiltakoznak az oktatás helyzete, a sztrájkjog elvétele és a bérek miatt, névre szóló levélben fenyegette meg kirúgással a tankerület, Törley Katalin szerint pedig azzal, hogy a miskolci Herman gimnázium igazgatóhelyettesét felmentették, és példát statuáltak vele, "már nem csak az egzisztenciális helyzetünkkel és az iskolarendszerrel kapcsolatos problémákkal kell szembenéznünk, hanem valódi egzisztenciális ellehetetlenüléssel is".

Törley szerint ráadásul ha elbocsátanak egy igazgatót, akkor azzal kell szembenézni, hogy aránylag jól működő iskolákat is beszántanak, mint a CEU és az SZFE esetében is tették: "most mindenki fejében ilyen kérdések fogalmazódtak meg" - mondta a tanító, aki arról is beszélt, hogy a miskolci igazgató és kollégái irányába áramlanak a szolidaritási nyilatkozatok. Kiszámíthatatlannak látja, hogy mi lesz a folytatás. Náluk például ma tovább folytatódott a polgári engedetlenség, és a jövő szerdán is folytatódik, és ő élni is fog ezzel a jogával, hogy megmutassák, "egy fenyegető levél miatt nem adják fel az elveiket".

Az elbocsátással való fenygetés súlyosan aránytalan az elkövetett vétséghez képest, mondta Törley, aki elmondta, ha őt is elbocsátják, akkor bírósághoz fog fordulni, de ettől még ezek a kirúgott tanárok ellehetetlenítődnek, és nem tudják tovább tanítani a diákjaikat sem, akikkel elkezdték az évet. Ezért szerinte a megoldás az lenne, ha nagy tömegek állnának bele az ellenállásba, és támogatnák őket.

"Tragikus dolog, ha szolgává teszik a tanárokat és szolgasorba taszítanak egy teljes szakmát. Ha ezt a szakma elfogadja, akkor mit várunk el, milyen módon neveljük a ránk bízott gyerekeket? Ez a borzasztó, a szolgák, szolgákat nevelnek, ezt nem tudom elfogadni" - mondta a tanító. Itt egyszerre morális és gyakorlati kérdésekről van szó, és Törley szerint nagyon nehéz ezek után nem azt gondolni, hogy itt bizony tönkretehetnek iskolákat. De akkor sem szabad hagyni magunkat!

Törley arról is beszélt, hogy a kollégáin látja a kétségbeesést, illetve szóba kerültek az egyházi isklolákban dolgozó kollégák, akik Törley szerint már télen és tavasszal is megnyilvánultak, és "felemelő módon jelezték a szolidaritásuakat a közoktatásban dolgzókkal", ezért szerinte nem kellene itt egy szakadékot elképzelni, mert ők is tudják, hogy a közoktatásban dolgozó tanárok miért küzdenek. "Csendben vagy hangosabban, de mellettük állnak" - mondta Törley Kata.