„Klubrádió
A lényeg

Mától elkezdődik a tanár sztrájk

19/09/2022 07:38

Több iskolában is munkabeszüntetésre készülnek mától a tanárok. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának azt mondta, alacsony a sztrájkoló pedagógusok aránya, jóval kisebb az érdeklődés, mint a tavaszi tiltakozások idején.

A szakszervezet fontosnak tartja, hogy fenntartsák a határozatlan idejű munkabeszüntetés lehetőségét, mert a polgári engedetlenségben részt vevő kollégákat egyre nehezebb megvédeni, ezért ösztönzik őket arra, hogy szervezett keretek között ne vegyék fel a munkát. Az alelnök lapunknak elmondta, nagyobb tiltakozásokat - sztrájkot és tüntetéseket - akkorra időzítenek, amikor megérkeznek a pedagógusok első rezsiszámlái, bár így is tud olyan kollégáról, akinek már szeptemberben elvitte a fizetése háromnegyedét a csekkek befizetése.

Az éjszaka a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium előtt diákok virrasztottak a tanáraikért, a szervezők azt írták: az elmúlt időszakban rá kellett döbbenniük arra, hogy ha ők nem tesznek semmit a változásért, akkor más sem fog.

A Telex azt írta, hogy hétfőn 150-200 apáczais diák nem is megy be az első órára.