„Klubrádió
A lényeg

Bíróságra mennek a kirúgott kölcseys tanárok

1/10/2022 23:47

Mi is beszámoltunk arról, hogy pénteken több, a polgári engedetlenségben részt vett tanárnak adta át a tankerületi vezető a felmondólevelet. Többen is úgy döntöttek közülük, hogy munkaügyi bírósághoz fordulnak az ügyben.

Az RTL szombati híradójában két elbocsátott tanár is megszólalt, Törley Katalin – a Tanítanék Mozgalom egyik aktivistája, a Klubrádió gyakori vendége – és Palya Tamás kémiatanár, akik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. 

Törley Katalin épp nem volt jelen a gimnáziumban, amikor a levelet át akarták adni neki, így ő hivatalosan még nem értesült arról, hogy felmondtak neki, ezért arra készül, hogy hétfőn és kedden tanítani fog, amíg még nem kapja meg a postán azt. Arra számít, hogy a levélben hasonló tartalom van, mint amilyet a kollégái is kaptak, például a 30 éve kémiát oktató Palya Tamás, aki pénteken már nem is tudta megtartani diákjainak a kémiaórát, amiről az igazgatóiba hívták be.

Mindketten úgy fogalmaztak, hogy itt egyértelműen megfélemlítésről van szó a többi pedagógus felé, de nem szabad félni, és remélik, a tiltakozás nem fog elhalkulni. "Ha sokan felismerik azt, hogy a tömeges fellépésben erő van, és nem lehet a 150 ezres tanári tömegből 100 ezret kirúgni, mert akkor nem lesz ennek az országnak oktatása, én hiszek abban, hogy talán ebbe az irányba is elbillenhet a hangulat" – mondta Törley, aki már több állásajánlatot is kapott, ahogy Palya Tamás is.

"Nem azt kell mondani, hogy az oktatási rendszer az összeomlás szélén áll, hanem hogy már összeomlott" – nyilatkozott az RTL-nek Törley, aki azt is jelezte, hogy jogi útra szeretnék az ügyet terelni.

Pénteken szolidaritási tüntetés volt az iskola előtt, melyen több százan vettek részt. A hétfő reggel is demonstrációval indul, a Tanítanék Mozgalom szervez tiltakozó eseményt a Kölcsey elé reggel fél 8-ra.

Ne rúgjátok ki a tanárainkat! - szolidaritási akció
 
Ne rúgjátok ki a tanárainkat! - szolidaritási akció
 

Szerdán lesz az oktatás világnapja, amikor nagyon sok iskolában szerveznek munkabeszüntetést, és a diákok is hídfoglalással készülnek. A PDSZ – mely felszólította a tankerületet, hogy vonja vissza a tanárok kirúgását – azt jelezte, hogy a pénteki kirúgások óta jelentősen megnőtt az országos sztrájkra jelentkezők száma.