„Klubrádió
A lényeg

Ezren tüntettek a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt csütörtök délután

13/10/2022 17:06

| Szerző: Klubrádió

A Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt három óra után már körülbelül kétszázan gyülekeztek. A tömeg az Eötvös József Gimnázium 25 és a Madách Imre Gimnázium 21 tanárát várta, akik csütörtök délután itt szerették volna személyesen átvenni a figyelmeztető leveleiket. A tanárok fél négy körül érkeztek meg, óriási taps fogadta őket.

A tankerület épületébe 3 tanárt engedtek be helyszíni tudósítónk szerint. A Damjanich utcai tankerület bejárata előtt az Amnesty International szervezet emberei álltak sorfalat. A tüntetők krétával a tanárokat támogató szövegeket írtak a járdára, miközben a rendőrök kiálltak az úttestre, mert a több száz fősre duzzadt tömeg kilógott oda is.

A tanárok a leveleik átvétele mellett követeléseket szerettek volna átadni személyesen a tankerületnek. Ehelyett végül a két gimnáziumból mindössze három tanárt engedtek be a tankerület épületébe. A többi tanárnak azt üzenték, hogy a figyelmeztető levelüket már postán kiküldték nekik. Végül a három beengedett tanár adta át a két iskola külön-külön megírt petícióját a tankerület vezetőjének.

Az egyik Eötvös Gimnáziumban tanító tanár a tiltakozáson részt vevő tömegnek azt mondta, hogy "ha mindannyiunkat kirúgnák, aki részt vett a polgári engedetlenségben, működésképtelenné válna az iskola".

Miközben a tanárok bent voltak az intézményben, a tömeg "a nincs tanár, nincs jövő" rigmust skandálta. A Belső-Pesti Tankerületi Központ táblájára a "Sztrájk alapjog" feliratot ragasztották a demonstrálók. A bejárati ajtóra a követeléseiket függesztették ki.

 
Tüntetés a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt
Fotó: Bodnár Barna
 

Négykor kezdődött a hivatalos része az eseménynek, a színpadon egy-egy idézetet olvastak fel Eötvös Józseftől és Madách Imrétől. Eközben kijött a tanárok a tankerület épületéből. 

Tarr Imre, a Madách Gimnázium egyik tanára azt mondta, 31 éve tanár, ha a kormányzat egyetlen tagja is azt gondolja, hogy nem kell emelni a tanárok bérét, akkor neki azt javasolja, hogy a következő 30 évben éljen meg annyiból, mint ő. A kormányzat szerinte a tanárokat szellemi segédmunkássá fokozta le, ezzel pedig elveszik a diákoktól a szabad gondolkodás esélyét. "Azért jöttünk, hogy átvegyük a figyelmeztető leveleinket, de ők postán már kiküldték, hogy ne kelljen a szemünkbe nézniük. Nincs hová hátrálnunk" – mondta, mire a tömeg "a sztájk alapjog" rigmussal válaszolt.

"Madáchos vagyok, amíg élek" – mondta Madarász Éva színésznő, aki szerint a tanárai nélkül nem lenne az, aki. Egyben mint madáchos szülő szólalt fel, mivel a nagyobbik gyereke a Madách Imre Gimnáziumban tanul, a kisebbik pedig oda készül. Fél, de azért áll itt, mert még annál is jobban félti a gyerekei jövőjét, a tanárok jövőjét. Mint mondta, kicsi lába van, de sok kicsi láb, sokat tud tenni, utalt Nemecsekre és Bokára A Pál utcai fiúkból. Azt szeretné, hogy a gyerekeinek ugyanazt jelentse az a szó, hogy hazám, mint ami nekit jelentett. Hozzátette, egy gimnáziumban azt is meg kell tanulni, hogy milyen emberek legyünk. Szabad oktatást, szabad országot követelt – mire válaszul felzúgott az ismert rigmus. Azután a demonstrálók elénekelték együtt a "Mi vagyunk a Grund!" című számot, ami a pedagógus tiltakozások szimbóluma lett.

Ezután a tiltakozás szervezője, Vásárhelyi Árpád egy perc csendet kért, majd a résztvevők elénekelték a Himnuszt, ami után a "veletek vagyunk", tanárokat támogató szöveget skandált a tömeg. Vásárhelyi az esemény végén megköszönte a mai rendezvény létrehozóinak, azaz a többi szülőnek a munkájukat, majd megkért mindenkit, hogy hagyja el a területet, mivel hivatalosan 17:20-ig volt bejelentve a demonstráció. Ezt követően a tömeg rendben elhagyta a helyszínt, és újra indult a forgalom.

(Forrás: Telex)