„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: Eddig nem látott pedagógusbéremelés jöhet

13/10/2022 13:01

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely szerint a kormány bízik az uniós tárgyalások sikeres lezárásában, és akkor jöhet a tanárok béremelése is. A kancelláriaminiszter szerint polgári engedetlenség nincs, nem jogi kategória, a pedagógusokért tartott tüntetések pedig "felhívják a figyelmet valamire, nem a kormány ellen irányulnak". A forint mélyrepülését és az inflációt is a szankciókkal magyarázta. 

Számos, az Európai Unióval szemben tett vállalásban megállapodás született – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón felsorolta:

  • csökkentik az egyszereplős közbeszerzések arányát,
  • jelentéstételi eszközt alakított ki a kormány, ami megakadályozza az egyajánlatos közbeszerzések elszaporodását,
  • a közbeszerzések hatékonyságát is vizsgálni fogják,
  • valamint a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak képzési és támogatási rendszert dolgoznak ki,
  • bevezetik az Arakhne eszközt, valamint az OLAF-fal való együttműködést is erősítik.

Jöhet a pedagógusbéremelés

Gulyás megjegyezte, hogy amint létrejön a megállapodás, 2025-re a diplomás átlagbér 80%-át fogják keresni a pedagógusok, jövőre így szerinte 20,8%-al kell emelni a pedagógusok bérét, 2024-ben 25%-al kell emelni, 2025-ben pedig 30%-al – a mostani bázishoz képest. Gulyás szerint ez igen jelentős emelés, de azért hozzátette, hogy eddig pedagógusbéremelés szinte csak az Orbán-kormányok ideje alatt volt. Az infláció hivatalosan 20,1 %.

"Polgári engedetlenség nincs, figyelemfelhívó tüntetések vannak"

Gulyás sokadszor elismételte, hogy a bérkövetelés jogos, és senkinek nem lehet baja abból, ha jogszerűen tiltakozik. Azt mondta, a tüntetéseket úgy értelmezik, mint amik felhívják a figyelmet valamire, nem a kormány ellen irányulnak. Visszakérdezésre se mondta el, méltányos-e kirúgni a pedagógusokat, csak azt mondta, mindenkinek be kell menni dolgozni, fizikai munkástól az akadémikusig. A polgári engedetlenségről először azt mondta, olyan nem létezik, nem jogi kategória, majd azt, hogy mindig jogellenes, és sosem anyagi, hanem erkölcsi motivációja van, mint például a Gyurcsány-kormány idején a Fidesz Kossuth téri kordonbontásának.

Sőt, a kormányinfó egy későbbi pontján Gulyás azt mondta: Gulyás szerint a tanártüntetések "Dobrev Klára-ellenes tüntetések". Gulyás szerint a baloldal, az élén Dobrev Klárával az ellen van, hogy az uniós pénzek bejöjjenek, pedig a kormány ebből a pénzből akarja megemelni a tanárfizetéseket. Ebből Gulyás azt az analógiát vonta le, hogy a jelenlegi tanártüntetések így „Dobrev Klára-ellenes tüntetések”.

Gulyás nem sokat tud Marosi Beatrixról

A miniszter azt mondta, nem tudja, ki az a Marosi Beatrix, és mennyit keres. Majd elismerte, hogy a hírekben olvasta a tankerületi vezető nevét, aki kirúgta a Kölcsey Gimnázium több tanárát, és aki Hadházy Ákos szerint plagizált a Kodolányi János Főiskolán. Azzal kapcsolatban, hogy a tankerületi igazgatók tényleg egymillió forintot keresnek-e (erről szintén Hadházy posztolt) – azt mondta, a tankerületekhez kell fordulni.

"Fél évig biztosított Magyarország gázellátása"

"A kormány arra jutott a kormányülésen, hogy Magyarország energiaellátása biztosított, de Európában az a kérdés, van-e elérhető energia (főképp földgáz), és az mennyibe kerül. Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne" – mondta Gulyás.

Gulyás szerint nincsenek megszorítások

A rezsiemelés, az extraprofitadó, a katások adóemelése sem számít Gulyás szerint megszorításnak. A miniszter szerint a rezsicsökkentés-csökkentés egyébként egy „heroikus vállalás”, amit az extraprofitadóból állnak.

Év végén jöhet az első utalás az uniós pénzekből

Ha megállapodnak az unióval, Gulyás Gergely szerint idén év végén vagy jövő év elején jöhet az első utalás. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter 2023-ra várja az első összegeket az EU-tól, bár olyat is mondott, hogy december 20-ig akár meg is születhet a megállapodás minden tárgyalási formában Brüsszellel az uniós pénzekről.

A forint zuhanásáról is a szankciók tehetnek szerinte

Gulyás Gergely a forint szabadesésben lévő forintárfolyamról azt mondta, nem egyforma az országok energiakitettsége, Magyarországé jelentős, a mi külkereskedelmi mérlegünk negatív, így több eurót és dollárt kell beszereznünk, mint másoknak. Ha nincsenek szankciók, jelentősen erősödne a forint Gulyás szerint. Szólt az inflációról is, amely mindenhol magas, de ott a legmagasabb, amely országok közelebb vannak a háborúhoz. Magyarország ilyen, de „azon vagyunk, hogy béke legyen”.

Hősies ukránok

A magyar kormány legitimnek tartja-e az ukrán kormányt? – kérdezte a Telex, Gulyás válasza: Igen. Gulyás „hősiesnek” tartja az ukránoktól azt, amit a saját területeik megvédéséért tesznek. Szerinte az lett volna a segítség a háború kitörése előtt, ha az USA és Oroszország megegyezett volna úgy, és nem kéne most az ukránoknak „elszenvedni azt”, amit most elszenvednek. Gulyás szerint ők egy olyan országot sem ítéltek el, akik fegyvert szállítanak Ukrajnának. Azt mondta, egy szuverén állam döntése kellene, hogy legyen, hova tartozzon, de egy „Oroszországtól fegyveresen függő Ukrajna” nem lenne kívánatos.

Tovább pörgetik a dollárbaloldal kifejezést

"Itt a baloldalnak kell választ adnia, hogy mi történt, kik jutottak pénzhez, és mire fordították ezeket a pénzeket. (…) A Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt" – mondta Gulyás az ellenzéknek juttatott külföldi kampánypénzekről. Majd ismét bedobta az elmúlt hetek kormánypárti szlogenjét, a "dollárbaloldalt". Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója, az amerikai Action for Democracy hazai vezetője szerdán azt írta: Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát csak "a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogattuk".

Külön tárgyalnak az önkormányzatokkal

Pillanatnyilag külön tárgyalásokat tervez a kormány az önkormányzatokban energiaügyekben – mondta a miniszter, ki is nevezték Balla György képviselőt a téma miniszteri biztosává. A tárgyalásokon arról lesz szó, hogyan segíthet a kormány a terhek viselésében, de közös, nemzeti energiacsúcs nem lesz.

Egyebek

Megint előkerült az autósok állítólagos üldözése a fővárosban, illetve a szemétszállítás miatt is kicsit odaszúrt a fővárosi önkormányzatnak, mondván: a főváros dolga, hogy elvigyék a szemetet. Egyébiránt nincs gondja azzal, ha valaki él a sztrájkjogával – itt az FKF dolgozóira utalt.

arról is beszélt a miniszter: kiváló ötletnek tartja, hogy a Jankovics Marcell-féle Toldi rajzfilmet levetítsék az iskoláknak, ha eddig ez nem merült fel, ő maga fogja ezt javasolni az illetékeseknek.

Azt is mondta Gulyás Gergely, hogy "az iskolaőr a legnagyobb biztonság, amit az állam garantálni tud az iskolában", és így vennék elejét annak, hogy olyan esetek történjenek, mint például a hét eleji, budapesti iskolai késelés. 

Tíz nap lehet az apaszabadság: a kormány még idén benyújtja a törvényjavaslatot – derült ki Gulyás Mfornak adott válaszából. Január elsejétől pedig hatályba is léphet a törvény.

(Források: Telex, hvg.hu, 444)