„Köszönjük,
A lényeg

Korányi: Csak a diaszpórában élő magyarok pénzéből támogattuk Márki-Zayékat

12/10/2022 13:55

| Szerző: Klubrádió

Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója, az amerikai Action for Democracy hazai vezetője azt írta: Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát csak "a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogattuk". A kormánylap Magyar Nemzet szerint az adományok miatt titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság, a kormány pedig bedobta a "dollárbaloldal" elnevezést.

Korányi Dávidról, aki korábban Bajnai Gordonnal dolgozott, most Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadója, és félig pedig az Egyesült Államokban él, az utóbbi időben főként az amerikai Action for Democracy (AFD) nevű szervezet révén lehetett hallani. Ennek ő a hazai vezetője és ők gyűjtötték össze a külföldi támogatásokat Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom részére. A befolyt összeg legnagyobb része egyébként tőlük érkezett.

A kormánypárti Magyar Nemzet aztán arról írt, hogy szerintük az adományok miatt titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság. Márki-Zay Péter akkor azt mondta a Telexnek: teljes lelki nyugalommal áll a bizottság rendelkezésére, és támogatja a vizsgálatot. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje azt közölte, minden törvényt betartottak, és nem volt tiltott kampányfinanszírozás, mert nem egy párt számlájára érkezett pénz az USA-ból, hanem civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is arról beszélt az egyik kormányinfón, hogy "Jogellenes cselekedet, ha külföldről fogadott el Márki-Zay Péter mozgalma kampányfinanszírozást. Egy jogállamban ennek kell, hogy legyen következménye". Gulyás a szintén kormánypárti Origo kérdésére megismételte, hogy szerinte a mostani baloldal „dollárbaloldal”.

Békaként megfő a magyar demokrácia

Korányi Dávid friss bejegyzésében azt írta, szerinte lejáratása nem róla és nem is Márki-Zay Péterről szól valójában, hanem a „békaként lassan megfövő magyar demokráciáról. A független gondolatiság elsorvasztásáról. A civil társadalom aláásásáról, minden nem kormányzati ellenőrzés alatt álló, másképp gondolkodó szervezetet támogató stigmatizálásáról.”

Azt írta, ők csak a maguk eszközeivel próbáltál támogatni a civileket, például a Nyomtass te is!-t és az MMM-et is. „(…) amely – emlékeztetőül – alulról építkező civil mozgalomként, a teljes magyar politikai elittel szemben – beleértve a hagyományos ellenzéki pártokat is – definiálva magát megkísérelte elmagyarázni, mit veszthetünk a demokrácia és a jogállam lebontásával, a keletre sodródással, az Ukrajna elleni orosz agresszió mentegetésével és gyáva lapítással (miközben 1956 örököseinek hazudják magukat), a honfitársaink ellen folytatott gyűlöletkampányokkal. Méghozzá választási (és ne feledjük népszavazási) kampány időszakában. Mikor máskor kellene leginkább a demokratikus értékeket védő szervezeteket támogatnunk?”

Korányi hangsúlyozta, hogy az MMM-et csak „a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogattuk, akik különleges joggal aggódnak az ország sorsát illetően. Családjuk, barátaik vannak otthon, miért ne segíthetnének rámutatni, mi is a tét? Egy kiépülő autokrácia ellen küzdeni nem pártpolitikai kérdés.”

Ezt nem gondolta volna

Korányi Dávid arra is kitért bejegyzésében, hogy családja „a fasizmust különösen, de a kommunizmust is megszenvedte. A családi legendáriumból, elsősorban dédnagyamám holokauszt naplójából, meg persze a szakirodalomból jól ismerem a diktatúrák természetét. A megfélemlítést, a hazaárulózást, az ügynöközést, az idegenszívűzést, „bérencek” és „árulók” keresését, a folyamatos ellenségkép képzést, a kisebbségek kirekesztését. A folyamatos hazudozást, a légből kapott történeteket, a papagájszerűen hangoztatott tetszetős, de valójában üres frázisokat, mint a “dollárbaloldal”.

Ám bevallom, azt álmomban sem gondoltam volna, hogy engem egy EU és NATO tagállam kormányának uszítására, árulónak és ügynöknek nevezzenek 2022-ben, hogy ellenem folytassanak hazug lejárató hadjáratot, engem és családomat hétvégi sétáink közben otthonunk előtt lesből fotózzanak, és valószínűsíthetően azóta is megfigyeljenek.

Nem gondolom, hogy ez normális, és nem is vagyok hajlandó ezt elfogadni. Minden engem becsmérlő médiummal, ún. “szakértővel” találkozunk a bíróságon. Lássuk meg, mennyit ér még a magyar jogállam, és az EU-nak adott/adandó garanciák.”