„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Mondjuk én vagyok a garancia arra, hogy az antikorrupciós intézkedések nem maradnak papíron

12/10/2022 19:51

| Szerző: Klubrádió

"Nagyon sok félelem volt a vállalásainkkal kapcsolatban is. Volt olyan ellenzéki politikus vagy ellenzéki civil szervezethez tartozó ember is, aki azt mondta, hogy ezek csak vállalások, és semmi nem lesz belőlük. De ezek a törvények el vannak fogadva, hatályba fognak lépni, és végre is fogjuk hajtani őket. Mondjuk én vagyok a garancia – válaszolta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Szabad Európának arra a kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy a kormány tervezett antikorrupciós intézkedései nem maradnak papíron.

Navracsics Tibor most úgy látja, hogy december 20-ig akár meg is születhet a megállapodás minden tárgyalási formában Brüsszellel az uniós pénzekről. Ezt az alapján mondta, hogy egyrészt december 31-ig szeretnék megkötni ezeket a megállapodásokat, másrészt itt a karácsonyi időszak is, amely Brüsszelben is korlátozó tényező.

A miniszter pozitív döntésre számít a jogállamisági eljárásban is a bizottság részéről.  Azt mondta: november 19-én legkésőbb az Integritás Hatóság el tudja kezdeni a munkáját, addigra már ismert lesz az elnök és az alelnök neve, mert nagyjából november 4-re megalakul a hatóság vezérkara. Ez fontos üzenet kell, hogy legyen az Európai Bizottság részére, hogy a magyar kormány nemcsak vállal, hanem teljesít is – vélekedett.

Az Integritás Hatóságot és a Korrupcióellenes Munkacsoportot azért hozza létre a magyar kormány, hogy elkötelezettséget mutasson a korrupció felszámolásában, és hozzájusson a visszatartott uniós pénzekhez.

Közben kiderült, kik lesznek a tagjai annak a bizottságnak, amely megválasztja majd az új korrupcióellenes hivatal vezetőit. A Népszava értesülései szerint a Transparency International Magyarország jelöltjei közül senkit sem választottak be a testületbe, de az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egyik munkatársát igen.

(forrás: Szabad Európa/Népszava/444, kiemelt kép: Flickr.com)