„Klubrádió
A lényeg

"El a kezekkel a tanárainktól" címmel kezdődött tüntetés

14/10/2022 16:58

| Szerző: Klubrádió

Pénteken több iskolában is sztrájkoltak a tanárok, majd délután a Diákok a Tanárokért-csoport szervezésében a Hősök teréről vonulnak a tiltakozók a Belügyminisztériumhoz. A téren 5-kor már több ezren voltak. Nemcsak Budapesten, Miskolcon és más városokban is tüntetnek.

Péntek reggel az ország több pontján sztrájkoltak, illetve élőlánccal, flashmobbal álltak ki a tanárok jogaiért. A dátum nem véletlen, ugyanis október 14-én lesz pontosan egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit a kormánynak, amelyeket másnap eljuttattak Orbán Viktor miniszterelnöknek.

 
Gyülekező a Hősök terén (fotó: Klubrádió)
 

„Amikor a hatalom megfélemlít, akkor már a hatalom fél” – ez a tüntetés jelszava. A résztvevők a Hősök terétől a Belügyminisztériumhoz vonultak. A Klubrádió tudósítója arról számolt be, hogy a téren egy hatalmas fehér vásznat helyeztek el, amelyre bárki felírhatta az általa fontosnak tartott üzenetet, de a legnagyobb szöveg rajta egy hatalmas Kölcsey felirat volt, nyilvánvalóan utalva a Kölcsey gimnázium több kirúgott tanárára (köztük Törley Katalinra és Palya Tamásra).

Öt órára megtelt a tér, több ezren voltak a Hősök terén. Ezután az Andrássy úton a Nádor utcába indulnak, ott énekelni fognak és elégetik a tankerületektől kapott figyelmeztető leveleket. A tömeg a "Tanárainkkal vagyunk" feliratú molinó mögött halad.

A Telex szerint amikor a tömeg eleje az Oktogonhoz ért, a vége még a Hősök terén volt. A tüntetők ekkorra már teljes szélességében elfoglalták az Andrássy utat. Az egyik táblán a Harry Potter-könyvekből ismert Dolores Umbridge karaktere látható, azzal a felirattal, hogy "Pintér, írd le százszor: hazudni bűn". Egy másik fiatal "Gulyás Gergely, tegnap mit szívtál?" feliratú táblát tart fel. Olyan transzparenst is lehetett látni, hogy "Hallod, Lölő, Ha nem tanulsz, nem viszed semmire", "Ülj le, Viktor, egyes!". A kockás ingek mellett a kockás zászló is megjelent.

Karácsony Gergely főpolgármester is feltűnt a menetben, ahogy a szintén párbeszédes Jámbor András is, ő parlamenti képviselő. "Becsüljétek meg a tanárainkat!" "Szabad ország, szabad oktatás!" – skandálták a tüntetők az Opera környékére érve. A vonuló tömeg miatt több helyen leállt a közösségi közlekedés, így a 4-6-os villamos is egy szakaszon.

 
kép: Klubrádió
 

Más városokban, például Miskolcon, Győrben és Dorogon, Nyíregyházán és Tatabányán is tüntetnek.