„Klubrádió
A lényeg

Országszerte tiltakoznak a tanárok és a diákok

14/10/2022 08:49

| Szerző: Klubrádió

Az ország több pontján élőlánccal, flashmobbal állnak ki a tanárok jogaiért.

A munkabeszüntetésen kívül számos helyen élőláncos demonstrációkat, illetve különféle megmozdulásokat szerveznek.

A dátum nem véletlen, ugyanis október 14-én lesz pontosan egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit a kormánynak, melyeket másnap eljuttattak Orbán Viktor miniszterelnöknek. A PDSZ közleményében az évfordulóról korábban azt írta, „egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket, és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le, és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában”. Várhatóan nem mindenki sztrájkol majd, több tanár a polgári engedetlenséget választja majd. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

A Társaság a Szabadságjogokért ingyenes jogi segítséget biztosít a pedagógusoknak munkajogi kérdésekben – közölte a szervezet.

A Közép-Budai Tankerület több iskolája a Széll Kálmán térre szervez megmozdulást. A flashmob neve: „Tanárok a diákokért, diákok a tanárokért, együtt az iskoláért”. A Telex beszámolúja szerint 200 gyűltek össze, és minden héten akarnak hasonlót tartani. Minden résztvevőtől azt kérték, hogy vegyenek részt a délutáni tüntetésen, a Hősök terénél.

A Budapest, XVII kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskolában gördülő sztrájkot tartanak.

A székesfehérvári Teleki Banka Gimnázium – ahová egykor a miniszterelnök is járt –  diákjai élőláncos szolidaritást szerveztek, olvasónk szerint dél körül kezdődik majd az akció, délután egykor pedig szintén élőlánccal készülnek, de akkor már a tankerület előtt.

Váci Tankerületi Központ irodája előtt a tanárok mondták el követeléseiket.

Péntek délután fél öttől szerveznek élőláncot három ajkai középiskola elé a 24.hu olvasójának beszámolója szerint.

A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban több mint 30-an sztrájkolnak.

Élőláncos demonstrációt tartottak az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnáziumnál és a XXI. kerületi Eötvös József Általános Iskolánál.

500 méteres élőlánccal kötöttek össze két iskolát Gödöllőn.

A Kempelen Farkas Gimnázium, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, az Újbudai Széchenyi István Gimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium a Móricz Zsigmond körtérn tart villámcsődületet. 100 diák és szülő vesz részt benne.

A Brassó Utcai Általános Iskolánál a szülők támogató megmozdulást tartottak a tanáraikért péntek reggel.

Debrecenben a Fazekas Mihály Gimnáziumtól a Kossuth térig alkotnak élőláncot.

Budaörsön a Városháza előtt is flashmobbal indult a nap. A résztvevők együtt formázták meg a közös kiállás szimbólumát, a piros felkiáltójelet.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium 35 tanára sztrájkol pénteken, nyilatkozatukban azt írták: ez alkalommal lemondtak a polgári engedetlenségről.

A Németh László Gimnáziumban 17-en sztrájkolnak, az iskola elé álltak ki fotózkodni, a kifeszített molinón az látható:

"Kioktatás helyett oktatási reformokat!"

Szülői összefogásban szervezett demonstráción a Biatorbágyi Általános Iskolánál 7:15-kor közös éneklés volt.

Pikó András, Józsefváros polgármestere Facebookon tett közzé képeket arról, hogy a „Bárczisok”, vagyis „a fogyatékossággal élő diákok és szüleik, valamint a gyógypedagógusok” is tüntettek ma reggel a Nemzeti Múzeumnál.

(Források: 24.hu, hvg.hu, Telex, 444)