„Klubrádió
A lényeg

Baranyi válaszolt Fürjesnek: A Pesti Srácok a kormánypárti szennyoldalak iskolapéldája

6/11/2022 12:42

| Szerző: Klubrádió

Miután Baranyi Krisztina nem volt hajlandó nyilatkozni a kormánypárti Pesti Srácoknak az ATV-n, a fideszes Fürjes Balázs nyílt levelet írt neki, szerinte a ferencvárosi polgármester "korlátozta egy újságíró szólásszabadságát". Baranyi válaszában hangsúlyozta: egyre nő azon felületek száma, "amelyeket közvetlenül Rogán Antal propagandaminisztériumából szerkesztenek", ezek munkatársai pedig szerinte nem újságírók, "munkájuk eredménye nem sajtó". "A szabad sajtót szétverő propagandaoldalak minősített esetei a szennyoldalak" – írta, és ezek közé sorolta a Pesti Srácokat is. Hozzátette, meglepi, hogy a mértéktartó Fürjes Balázs a szennymédia védelmében emel szót.

Mint arról mi is beszámoltunk, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester pénteken az ATV egyik műsorában nem volt hajlandó válaszolni az oda meghívott kormánypárti Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, sőt, ócska propagandistának nevezte az őket képviselő Szalai Szilárdot. Jelezte is, hogy kellemetlen helyzetbe hozta az ATV, mert ha tudta volna, hogy a kormánypárti médiumtól ott lesz valaki, nem jön el. A műsorvezetők azt állították, ők minden oldalról hívnak vendégeket, Baranyi erre úgy reagált, hogy a Pesti Srácok nem sajtótermék.

Erre nyílt levelet írt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Baranyinak. A fideszes politikus a többi között arra kérte a polgármestert, hogy "fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését!". Valamint szerinte Baranyi "korlátozta egy újságíró szólásszabadságát".

Baranyi Krisztina vasárnap a Facebookon válaszolt Fürjesnek. Mint írta, a kormánypárti nyilvánosságban elterjedt nézet, hogy minden sajtótermék valamelyik oldalhoz tartozik, nincsenek függetlenek. Szerinte ez a kép azonban hamis. "Az MTVA helyett közszolgálati tevékenységet is folytató, leginkább talán liberálisnak mondható Telex vagy 444, a jobboldali Magyar Hang vagy Válasz Online, a progresszív baloldali Partizán vagy Mérce, az óvatosan kiegyensúlyozott RTL Klub, a HVG, a 24.hu, a Magyar Narancs és más lapok, oldalak is mind a szabad sajtó képviselői" – közölte.

Majd úgy folytatta: "Nézze meg, hogy hogyan számolnak be ellenzéki politikusok, pártok hibáiról, gyengeségeiről. Egyikkel sem értek egyet minden kérdésben, ők végképp nem egymással, de ez nem változtat a státuszukon és így a viszonyunkon sem: ha kérdeznek, akkor válaszolok, ami választott vezetőként munkaköri kötelességem is".

A polgármester arról is írt, hogy 2010 óta drámaian szűkült a szabad sajtó tere, szerkesztőségeket zártak be vagy szűntek meg, de azért még van független sajtó. Ezzel szemben viszont egyre nő azon felületek száma, "amelyeket közvetlenül Rogán Antal propagandaminisztériumából szerkesztenek", ezen sajtótermékek munkatársai pedig Baranyi szerint nem újságírók, "munkájuk eredménye nem sajtó".

"A szabad sajtót szétverő propagandaoldalak minősített esetei a szennyoldalak. Ezek jellemzője, hogy elsődleges tevékenységük az egyszerű uszítás. Xenofób, rasszista vagy rasszizmusba hajló agitáció mellett, minden alapot nélkülöző hazugságok terjesztésével vesznek részt politikai lejáratókampányokban" – írta. A PestiSrácok szerinte pedig ezen szennyoldalak iskolapéldája: csak az Origo előzi őket az elvesztett sajtóperek számában. (A posztjához mellékelt képen egyébként az látszik, amikor a PestiSrácok egyszerre közölt hat helyreigazítást.

Baranyi Krisztina úgy fogalmazott: Fürjest "mértéktartó politikusnak ismerhette meg", ezért kifejezetten meglepi, hogy "éppen a szennymédia védelmében emel szót", és azt kell feltételeznie, hogy esetleg nem követi a Pesti Srácok munkásságát.

A posztban a polgármester azt írja, vállalja, hogy bármelyik médium kérdéseire válaszol, "amelyik érdemi kérdéseket tesz fel Orbán Viktornak a putyinista Oroszországgal kialakított viszonyáról, a pedagógusok követeléseiről és helyzetéről, vagy a tervezett Fudan beruházás indokoltságáról".

Szerinte aki ezekkel a kérdésekkel szembesíti a kormányfőt, az bizonyítja, hogy újságíró. Arra kéri Fürjes Balázst, hogy csatlakozzon hozzá, és csak olyan orgánumokat kezeljenek sajtóként, amelyek a fenti témákban valódi kérdéseket intéznek a miniszterelnökhöz.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)