„Klubrádió
A lényeg

Fürjes Balázs nyílt levele Baranyi Krisztinának: Ön korlátozta egy újságíró szólásszabadságát

5/11/2022 11:40

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs államtitkár arra kéri a ferencvárosi polgármestert, hogy fontolja meg a Pesti Srácok újságírójának megkövetését, amiért Baranyi nem akart neki nyilatkozni.

Nyílt levelet írt Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Baranyi Krisztinának, Ferencváros polgármesterének. Fürjes amiatt írt, mert Baranyi péntek reggel az ATV Start című műsorában nem volt hajlandó válaszolni Szalai Szilárd, a Pesti Srácok újságírójának kérdéseire. "Megfogadtam, hogy propagandamédiának, ócska, fizetett propagandistáknak soha nem nyilatkozom" – mondta a polgármester.

Fürjes levelében felidézte, hogy milyen jól tudtak együttműködni Baranyival Ferencváros érdekében. Hozzátette, hogy "éppen ezért értetlenül állok azelőtt, hogy Ön egy kormánykritikus televízió, az ATV stúdiójában, ahol egyébként gyakori vendég, nem volt hajlandó válaszolni a három Önt kérdező riporter közül a Pesti Srácok újságírójának kérdésére. Sőt, a kérdező lapját hazugnak minősítette, megkérdőjelezte a riporter újságíró voltát és kérdőre vonta a televíziót, hogy az hogy engedhet be „olyan embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van”.

Fürjes ezután arra kérte polgármestert, hogy "fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését!", valamint arra, hogy "ne segédkezzen annak a rossz hagyománynak a feltámasztásában, miszerint csak a baloldalt illeti a szólás szabadsága és csak a baloldalnak lehet igaza közéleti kérdésekben! Ez kirekesztő, antidemokratikus és megalapozatlan álláspont lenne".