„Klubrádió
A lényeg

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a hangfelvételt

26/03/2024 08:47

| Szerző: Klubrádió

A felvételen Varga Judit arról beszél volt férjének, hogy "Rogánék kihúzatták magukat" a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiból.

A Fővárosi Nyomozó Főügyészség 9 órától hallgatja meg Magyar Pétert, aki a Schadl-Völner-ügyben tett állításait bizonyító hangfelvétellel érkezik, amit nyilvánosságra is hozott Facebook-oldalán.

Magyar Péter ígéretéhez híven kedd reggel tette közzé oldalán azt a hangfelvételt, amin állítólagosan volt felesége, Varga Judit még miniszterként beszél neki arról, hogy Rogán Antalék átnézték a Völner-Schadl-ügy nyomozati dokumentumait, és abból " magukat kihúzatták". Ezt úgy érték el, hogy Rogánék javasolták az ügyészségnek, hogy “mit kellene kihúzni” a nyomozati iratokból – derült ki a volt igazságügyi miniszter szavaiból, ugyanakkor hozzátette, “de azt nem mind tartották be” – mármint az ügyészek.

Magyar ezután a nyomozati iratok kapcsán azt kérdezi Vargától: “És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be és nézze meg, hogy mi van benne, hogy van-e még bármi, ami lehet benne?” Varga erre úgy reagál, hogy "az a baj, hogy új dokumentumok is vannak benne”, ugyanis új dokumentumok is keletkeznek az ügyben, mert "folyamatosan hallgatják őket" a vádemelésig.

Hétfő este a Gulyáságyú Médiának adott interjújában Magyar elmondott néhány részletet a hangfelvétel készítésének körülményeiről. A hangfelvétel 2023 januárjában készült, akkori felesége és egyben az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit és Magyar Péter saját lakásukban folytatott beszélgetése hallható rajta. Magyar elmondása szerint eredetileg a családja védelmében készítette a hangfelvételt és nem tervezte nyilvánosságra hozni, mostanra azonban egyértelművé vált, hogy a családja védelmére nem alkalmas, ugyanakkor – ahogy fogalmazott – a hazáján talán segíthet vele. Azt reméli, hogy a felvétel nyilvánossá tétele miatt nő majd a nyomás az ügyészségen.

Magyar Pétert múlt hét szerdán tanúként kihallgatta az ügyészség a Schadl-Völner-ügyben a nyilvánosságban tett állításai miatt. Magyar a négyórás meghallgatás után egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy  március 26-ra újra behívta az ügyészség, ekkor három állítását fogják vizsgálni:

  • Rogán Antal tudott a Schadl-ügyről.
  • A nyomozás lezárulta és Schadl György akkori végrehajtó kamarai elnök meggyanúsítása előtt fél évvel a kormányban tudtak arról, hogy megfigyelés zajlik, és erről tájékoztatták a később ugyancsak meggyanúsított és megvádolt Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárt is.
  • Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat: vagy kivettek, vagy megmásítottak benne dolgokat.

Magyar ekkor elmondta, hogy ezeket az állításokat hangfelvétellel tudja bizonyítani, amelyet ő készített korábban. Ezt azért nem vitte magával az ügyészségre az első alkalommal, mert nem tudta, melyik ügyben fogják meghallgatni. Bár ezen a sajtótájékoztatón még azt mondta, bízik abban, hogy az ügyészség a felső vezetés felől érkező ellenszél ellenére el tudja végezni a munkáját, később – miután az ügyészség szokatlan módon a tanúvallomás után visszautasította Magyar állításait –, úgy döntött nyilvánosságra hozza a hangfelvételt, azzal egyidőben, hogy az ügyészségnek is átadja.

Címlapi kép: Magyar Péter az előző meghallgatása után 2024 március 20-án a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt