„Klubrádió
Esti gyors

"Magyar Péter tudatosan építkezik, fordítva csinálja, mint Simicska"

25/03/2024 23:23

| Szerző: Klubrádió

Zsolt Péter szociológus szerint teljesen teljesen tudatosan fokozza a hangulatot Magyar Péter, aki nem rögtön állt elő azzal a bizonyos felvétellel, amelyet ígérete szerint nyilvánosságra hoz, sőt, korábban azt mondta, hogy nincs is semmilyen "atombombája". A szakértő szerint ez a fordítottja annak, amit Simicska Lajos csinált, aki atombombával fenyegetőzött, de végül nem csinált semmit.

2024. március 25. Esti gyors / részlet, Zsolt Péter (24.03.25.)
07:24
00:00

Az Esti gyors adásának pillanataiban épp 34 ezren nézték Magyar Péter Facebook-videóját, amelyben Gulyás Balázs újságírónak beszélt "az állításait alátámasztó hangfelvétel keletkezésének és nyilvánosságra hozatalának okáról és körülményeiről", megemlítve, hogy volt felesége, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter arról beszél a felvételen: "ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni".

Az egész jelenségről kérdeztük Zsolt Péter szociológust, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatóját; mintha ez egy nagyon profin felépített politikai antré lenne Magyar Péter részéről. Valóban az, mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy Magyar nem rögtön állt elő az említett felvétellel, sőt, korábban azt mondta, hogy nincs is semmilyen „atombombája”. Ez a fordítottja annak, amit Simicska Lajos csinált, aki atombombával fenyegetőzött, de végül nem mutatott be semmit. Szerinte teljesen tudatosan fokozza a hangulatot Magyar Péter, el is mondta, hogy nem véletlenül rakosgatta így egymásra ezeket a dolgokat.

Miért van ekkora hatása a nyilvánosságban az ő tevékenységének? A hírértéket az határozza meg, hogy milyen várható változások következhetnek be a világban, és erre a sajtó nagyon odafigyel. Felsorolta, milyen tematikákat érint Magyar Péter a nyilvánosságban:

  • az ügyészség és a közötte meglévő konfliktus, vagyis lényegében az állam és az ő közötti szint,
  • a Rogán Antal és Magyar közötti konfliktus, ez felfogható a kormány és közötte lévő szintnek,
  • és két férfi élet-halál harcának is, amelyben egyiküknek el kell buknia,
  • a rogáni, kormányzati média és a Magyar közötti konfliktus,
  • valamint a magánéleti dráma, amely Varga Judit és Magyar Péter között bontakozik ki.

Van egy kevésbé lényeges szint is – jegyezte meg –, a Hadházy Ákos, illetve az ellenzék és a Magyar közötti konfliktus, amelyben szerinte utóbbi egyelőre nyerésre áll. A szakértő szerint Hadházynak az az érve, hogy előbb kell megváltoztatni a rendszert és utána elmenni szavazni, nehezen megvalósítható.

Lehetett látni Magyar Péter véleményének változását is: az első interjújában még pozitívan beszélt Orbán Viktorról és csak Rogán Antal „volt a bögyében”. Zsolt Péter szerint valószínűleg ahogy érzékeli a környezete reakcióit, Magyar is rájött arra, hogy itt a magyar állammal harcol.

Magyar ígérete szerint magát a felvételt kedden 9 órakor hozza nyilvánosságra, és az ügyészségnek is átadja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2024. március 25., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János