„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bárándy a Magyar Péter-ügyről: Aki az ügyészségi közleményt kiadta, az másik meghallgatáson ült

20/03/2024 23:22

| Szerző: Klubrádió

Bárándy Péter, Magyar Péter jogi képviselője szerint nem arról volt szó a szerdai tanúmeghallgatáson, amiről az ügyészség később közleményt adott ki. Az ügyvéd arról is beszélt, nem gondolja, hogy Magyar Péternek feljelentési kötelezettsége lett volna.

2024. március 20. Megbeszéljük / részlet, Bárándy Péter (24.03.20.)
12:15
00:00

Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter a Megbeszéljük adásában elmondta, egy kolléganőjével ott volt Magyar Péterrel szerdán a Központi Nyomozó Főügyészségben. Hozzátette, néhány napja vannak kapcsolatban; nem látott semmiféle kizáró okot ezzel kapcsolatban. Magyarról úgy fogalmazott: „segítségre méltó akcióba fogott bele”.

Ismertette: a tanúmeghallgatáson a képviselő (nem védő) a jelenlétével biztosítja, hogy a meghallgatás hangulatában és technikájában is olyan módon történjen, ami „az objektív előadást nem gátolja”. Valamint, ez inkább informális, de van lehetősége például kérni egy kis szünetet, ha szükségesnek látja, hogy visszazökkentse a folyamatot a rendes vágányára.

A büntetőeljárási törvénynek megfelelően, kiegyensúlyozott hangulatban zajlott az eljárás, semmi olyan nem történt, ami kifogásolható lenne – közölte. Bárándy Péter adásunkban ismerte meg az ügyészség sajtóközleményét, amelyben visszautasították Magyar Péter állításait.

„Az az érzésem, hogy aki ezt a közleményt kiadta, az nem ugyanott töltötte ezt a négy órát, ahol én” – fogalmazott az ügyvéd. Nem erről volt szó – jelentette ki. Elmondta, Magyar Péter sok feltételezést feltárt, de három tényt is előadott, ezek közül az első: a kormányban dolgozó vagy ahhoz közeli személy (megnevezte, hogy ki) a bűnügy irataiból eltüntette az őt kompromittáló adatokat – tehát Magyar nem az ügyészségről állított ilyet. Volt arról szó, hogy egy kormánytag közvetlen emberének minősíthető Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar bukott elnöke. Valamint arról, hogy valaki (akit egyelőre nem nevezett meg) figyelmeztette Völner Pál volt miniszterhelyettest, hogy eljárás készül ellene és valószínűleg vizsgálódnak körülötte, tehát legyen óvatos. Ezek közül az első és a harmadik szabálytalanságra utal, tette hozzá.

Jövő kedden folytatódik a kihallgatás, ekkorra ígérte Magyar Péter, hogy hoz bizonyítékokat. „Tehát én ezen az eseményen voltam ott, nem azon, ami az ügyészi közleményben van” – összegezte. Hozzátette, nem látta a Magyar Péter által említett bizonyítékokat, de azt mondta, ezek valószínűleg hangfelvételek. Amelyek lehetnek értékes bizonyítékok – vélekedett.

Műsorvezetőnk rákérdezett, hogy ha az ügyészség úgy értékeli, hogy Magyar Péter elmulasztotta feljelenteni az érintetteket, annak milyen következménye lehet. Bárándy jelezte, nem gondolja, hogy Magyar Péternek feljelentési kötelezettsége volt, de nem is erről volt szó ezen a meghallgatáson. A feljelentési kötelezettség nem mindenkit terhel, csak a hivatalos személyeket. De legtöbb esetben a feljelentési kötelezettség elmulasztása náluk sem bűncselekmény, hanem fegyelmi eljárást vonhat magával. Néhány bűncselekménynél van ilyen kötelezettség, de ez nem az. Műsorvezetői kérdésre azt mondta, ilyen fenyegetést se hallott az ügyészségen.

Bárándy Péter beszélt arról is: amikor elvállalták Magyar Péter jogi képviseletét, nem tudták, mint ahogy maga Magyar sem tudta, hogy ez a meghallgatás milyen tárgyban történik majd meg. Teljesen függetlenül a meghallgatástól tehet feljelentést Magyar Péter azokban az ügyekben, amelyekről tudomása van – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. március 20., szerda 17:30
Műsorvezető: Bolgár György