„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Magyar Péter feltűnése fals reményt kelt

20/03/2024 17:00

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Hamis remény abban bízni, hogy a választások feltételeinek megváltoztatása nélkül, egy eddigieknél alkalmasabbnak tűnő jelölttel leváltható az Orbán-rendszer – mondta Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy bár még nem mondott le semmiről, a következő időszakban azt fogja figyelni, vajon a választási játékszabályok megváltoztatására vagy egy jobb jelöltben való reménykedésre van-e fogadókészség az ellenzéki választók körében.

2024. március 20. Megbeszéljük-részlet (2024.03.20.) Hadházy Ákos
16:10
00:00

Hadházy Ákos szerdai posztjában aggályait fogalmazta meg Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban. Hangsúlyozta, Magyar azért nem tűnik számára hitelesnek, mivel "a rendszertől nulla munkáért horribilis pénzeket bezsebelve nézte némán a demokrácia leépítését".

"Ha ugyanolyan feltételekkel megyünk neki a választásoknak, akkor nagy valószínűséggel ugyanez lesz az eredmény is" – mondta a független országgyűlési képviselő a Megbeszéljük című műsorban. A 2022-es vesztes országgyűlési választások után az ellenzéki politikusok azt mondták, az volt a probléma, hogy nem volt jó a jelölt – emlékeztetett Hadházy. Hozzátette, ha a választások körülményei ugyanazok maradnak: a Fidesz oszthatja szét a plakáthelyeket, horribilis összegeket költhetnek hirdetésekre, ha a köztévé vezetője ugyanaz marad, illetve a külföldön élő magyarok nem szavazhatnak levélben – akkor azok nem valódi választások, és az az eredményük is mindig ugyanaz lesz.

Ilyen körülmények között, akármilyen messiás vagy vezércsillag jön, és bármilyen jól öltözik vagy szépen beszél, abból sem valószínű, hogy győzelem lesz – fogalmazott Hadházy. Az ellenzékiek egy jelentős része számára még mindig vonzóbb az a remény, hogy csak egy, az eddigieknél esetleg alkalmasabb jelölt hiánya az akadálya a kormányváltásnak, ezzel a mentalitással pedig nincs más teendő, mint várni még két évet – mondta Hadházy, hozzátéve, ha mégsem ez a jelölt arat győzelmet, akkor pedig hat évet kell várni a következő lehetőségig.

Az országgyűlési képviselő szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy marad-e ez a fals remény, vagy képes lesz-e az ellenzék egységesen megújulni. A választási feltételek megváltoztatásáért először hálózatot kell létrehozni, olyan emberekből, akik már letettek valamit az asztalra – tette hozzá.

Hadházy mindezek ellenére nem kíván visszavonulni, ugyanakkor a következő időszakban azt fogja figyelni, vajon a választási játékszabályok megváltoztatására vagy egy jobb jelöltben való reménykedésre van-e fogadókészség az ellenzéki választók körében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Hadházy Ákossal
2024. március 20., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György